VIDEO Plenković o ratu u Izraelu: Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana

Screenshot: YouTube/Vlada

U podne je trebala krenuti sjednica vlade, ali zbog nepoznatog razloga kasnila je gotovo pola sata.

Na današnjoj sjednici vlade naći će se, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Stečajnog zakona te prijedlog zakona o lobiranju.

Na zatvorenom dijelu sjednice vlada će se očitovati Ustavnom sudu na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti.  

Premijer Andrej Plenković, kao i svaki put, održat će uvodni govor.

> Tekstualni prijenos

"Jučer smo obilježili blagdan Svih svetih, danas je Dušni dan, prisjećamo se i svih hrvatskih branitelja i svih koji nisu s nama", započeo je Plenković.

Osvrnuo se i na nove podatke DZS-a.

"Inflacija je usporila na 5.8 posto na godišnjoj razini. Cijene energije na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježe pad, a zabilježen je i pad cijena hrane, pića i duhana i zasigurno je na to utjecao i peti vladin paket."

"Imao sam niz bilateralnih sastanaka"

Osvrnuo se i na eurosummit, na kojem se govorilo o ruskoj invaziji i nezakonitim migracijama. Dodao je da je imao i niz bilateralnih sastanaka. "Jedna od ključnih tema Europskog vijeća bilo je stanje na Bliskom istoku gdje smo usvojili zaključke, snažno osudili Hamasov teroristički napad na Izrael i donijeli niz zaključaka uz poštivanje humanitarnog prava i dostavu humanitarne pomoći u Gazu."

Razgovaralo se i o odnosima Srbije i Kosova, dodao je Plenković.

"Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana"

Osvrnuo se i na rezoluciju UN-a. "Riječ je o rezoluciji Opće skupštine UN-a koja nema obvezujući karakter, RH je bila protiv jer smatramo da nije primjereno da se usvaja rezoluciju u kojoj se ne osuđuje Hamasov teroristički napad na Izrael. To nas je podsjetilo i na izjave prije 30-ak godina kad se govorilo da se zna tko je agresor pa ga ne treba imenovati."

 

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana, nego treba zauzimati principijelne stavove te ničim nije ugrožena, naveo je Plenković.

Govoreći o situaciji s hrvatskim državljanima koji se nalaze u Pojasu Gaze, Plenković je naveo da ih je 15 prešlo u Egipat.