VIDEO Plenković: Siguran sam da ćemo se dogovoriti sa sindikatima

Foto: Index

DANAS je na rasporedu sjednica vlade.

LIVE STREAM MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Predsjednik Vlade Andej Plenković izjavio je da je vidljiv jasan trend opadanja inflacije, a s obzirom da je Vlada dala temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana, poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena

"Vidi se jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi, a ono što je posebno važno i činjenica o kojoj govorimo cijelo ovo vrijeme, jest da se posebno vidi da je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, a to je upravo zato što je Vlada donosila mjere koje su praktički zamrzle i cijenu plina i struje i smanjile cijene naftnih derivata", rekao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade.

Poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena, budući da su Vlada i država dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u svibnju stopa inflacije iznosila 7,9 posto u odnosu na svibanj 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije bila 0,5 posto. To predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te njenu najnižu stopu od ožujka lani.

Sve upućuje da će rast BDP-a u 2023. biti viši od trenutnih prognoza

Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a u prvom kvartalu od 2,8 posto, istaknuvši da se Hrvatska nalazi među nekoliko vodećih zemalja Europske unije po visini tog rasta. Iz dosadašnjeg iskustva, rekao je, s priličnom sigurnošću se može procijeniti, ukoliko je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će zasigurno i drugi i treći a vjerojatno i četvrti kvartal biti "itekako dobri" a da će ukupni rast u ovoj godini biti viši od trenutno prognoziranih 2,2 posto.

"Sve upućuje na taj zaključak", dodao je Plenković.

DZS je u ponedjeljak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 3,5 posto, no to je već deveti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Ovo je obraćanje Plenkovića

Također, ovaj tjedan bio je važan zbog informacija koje je objavio DZS; a to je u gospodarskom smislu podatak da je ostvaren gospodarski rast u prvom kvartalu od 2.8 posto što Hrvatsku ubraja u vodeće zemlje EU. Obično i idući kvartali onda budu dobri.

U ponedjeljak ćemo održati sastanak GSV-a, sastanak sa sindikatima zatim, članovi vlade razgovaraju i ovih dana sa sindikatima.

Siguran sam da ćemo pronaći rješenje s kojim ćemo svi biti zadovoljni, a u kontekstu izjednačavanja plaća.

 

O SRUUK-u

Sutra će svi građani dobiti poruke na svoje mobitele. To je dobro, idemo ukorak sa svime.

Želio bih se osvrnuti na odluku iz Zambije, vidjeli smo da je sutkinja navela da nije dokazano da su naši državljani trgovali djecom niti je dokazano da su dokumenti lažni. Podsjećamo, da smo ih štitili i pružali im pomoć. Štitili smo prava i četvero djece koja su hrvatski državljani.

u ovom trenuku vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom, vidjet ćemo kako će to dalje teći.

Toliko za uvod.

Uskoro opširnije