VIDEO Ponovno eruptirao vulkan na Islandu. Proglašeno izvanredno stanje

Screenshot: YouTube/Sky News

Na jugozapadu Islanda je ponovno eruptirao vulkan, zbog čega su vlasti evakuirale poznato geotermalno lječilište Plava laguna poznato po toploj vodi prekrasne plave boje i mali ribarski grad Grindavik. Ovo je peta erupcija na tom području od prosinca. 

Islandski meteorološki ured (IMO) navodi da je nova pukotina iz koje izbija lava duža od 2.5 km i da nastavlja rasti. Na snimkama se vidi kako vulkan izbacuje rastaljeno stijenje na visinu od 50 metara, dok ogromni oblaci pepela prekrivaju veći dio neba. 

Ponovno evakuirani stanovnici

Dužnosnici su danas također izvijestili o intenzivnim potresima prije erupcije. Većina od 4000 stanovnika Grindavika trajno je evakuirano u studenom, prije erupcija u prosincu, siječnju, veljači i ožujku. Lava je tijekom siječanjske erupcije tekla niz ulice Grindavika, progutavši tri kuće. 

Nekoliko se stanovnika u međuvremenu vratilo živjeti u susjedna mjesta koja su manje ugrožena, ali su sada ponovno evakuirani kada je magma počela teći bliže Grindaviku, piše BBC. Vlasti su danas proglasile izvanredno stanje. Erupcija je izbila nekoliko sati nakon što su vlasti naredile evakuaciju Grindavika i Plave lagune, gdje je jutros bilo između 700 i 800 posjetitelja.

"Erupcije bi mogle trajati desetljećima"

Island ima 33 aktivna vulkanska sustava. Smješten je na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu. Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava. 

Zadnji put kada je poluotok Reykjanes bilježio vulkansku aktivnost, što je bilo prije 800 godina, erupcije su trajale desetljećima. Ovo je sedma erupcija od 2021. godine, a znanstvenici smatraju da područje ulazi u novu vulkansku eru koja bi mogla trajati desetljećima ili čak stoljećima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.