RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

VIDEO Propalo potpisivanje sporazuma Trumpa i Kima. Donosimo reakcije

Foto: EPA

RAZGOVORI Trumpa i Kima završili su nešto ranije nego što je bilo planirano. Nitko ne zna što se dogodilo, otkazan je i radni ručak. Kako su priopćili  iz Bijele kuće, razgovori dvojice vođa bili su konstruktivni, no zasad nema nikakvog dogovora, ali su najavili daljnje razgovore u budućnosti.

> Pogledajte Trumpovu pressicu

Samo nekoliko sati ranije drugačija priča

"Razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima", izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un, odgovarajući prvi put na pitanje stranih novinara.

"Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist", odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. "U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri", dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da "nema razloga za žurbu... brzina mi nije važna... Važno je da postignemo pravi sporazum." "Jako mi je drago što neće biti testiranja", istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine. Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovom mišljenju može biti "ekonomska sila" ako dvije strane postignu sporazum.

TIJEK DOGAĐAJA

11:11 O neuspjelom summitu se oglasila i Južna Koreja. Iz Koreje su za BBC poručili kako su jako razočarani neuspjelim dogovorom. 

Ured predsjednika poručio je kako su razočarani jer nije došlo do dogovora, ali dodaju i kako je napravljeno više napretka nego ikada.

10:20 Kako javlja AFP, iz Japana su s eoglasili poručivši kako žale zbog ishoda pregovora, ali ih i dalje smatraju napretkom.

10:17 Američki Fox News prenosi i kako je Trump rekao da se ponekad jednostavno mora odustati. 

"Radije bih sve napravio ispravno nego brzo", dodao je Trump. 

"U mogućnosti smo da napravimo nešto posebno", dodaa je. 

9:52 Air Force One je poletio, Trump je napustio Vijetnam.

9:47 Trump se ukrcava na svoj avion. Kako piše BBC, jasno je da on ne želi ostati u Hanoiju ni minutu duže nego što je potrebno.

9:45 O propasti pregovora oglasili su se iz Kine. Poručili su kako će sastanak u Vijetnamu razmotriti nakon što se čuju s autoritetima u Sjevernoj Koreji i SAD-u, poručio je kineski Ministar vanjskih poslova Lu Kang.

"Svi su naučili iz iskustava od prošlih 50 godina da je rješenje pitanja na korejskom poluotoku nemoguće postići preko noći", poručio je. Dodao je i kako se Kina anda da će Sjeverna Koreja i SAD nastaviti s dijalogom kako bi riješili probleme.

9:30 Ovo su ključni dijelovi pressice koju je održao Trump nakon propasti pregovora s Kimom:

-Rekao je kako su postojale mogućnosti za postizanje sporazuma, ali kako se nisu odlučili ni za jednu od ponuđenih opcija. 

"Nije bilo dobro potpisati bilo što", rekao je. 

-Pompeo je pak rekao kako su obje strane odlučne nastaviti razgovore te kako su obje strane optimistične. 

-Nije potvrđeno da će se održati još jedan summit. 

-Na koncu, prema dostupnim informacijama se čini da je sve propalo na pregovorima o sankcijama, javlja BBC. Sjeverna Koreja je htjela da u potpunosti budu ukinute, a oni bi zauzvrat razmontirali svoje nuklearno postrojenje. SAD nije pristao na to. 

-Trump je poručio kako mu je Kim obećao da neće testirati nove nuklearne projektile. 

-Trump je dodao i kako ima odličan odnos sa predsjednikom Južne Koreje, Moon Jae-inom te kako će i s njim razgovarati o daljnjim koracima. 

-Rekao je i kako ne vjeruje da je Kim Jong-un znao za navodno mučenje američkog studenta Otta Warmbiera koji je uhićen u Sjevernoj Koreji, a koji je preminuo po povratku u SAD,

9:15 Trenutno nema planova za organiziranje trećeg summita između Trumpa i Kima.

9:07 Zbog neuspjeha američkog predsjednika da nagovori Kim Jong-una da se odrekne nukleranog oružja, mnogi su se zapitali je li ovaj sastanak uopće imao smisla.

No, neki mediji tvrde kako je Donald Trump ovim sastankom omogućio Kimu Jong-unu da se predstavi kao vođa normalne nuklearne sile koja želi održati svjetski mir i da je sada položen kamen temeljac za buduće američke odnose sa Sjevernom Korejom. Naime, nakon ovog sastanka manja je vjerojatnost da će vođa Sjeverne Koreje upotrijebiti nuklearno oružje.

9:00 Završila je konferencija za novinare koja je trajala 40 minuta. "Sada idem na avion i vraćam se u predivno mjesto Washington DC", rekao je Donald Trump.

8:26 Trump je na presici kazao kako je Sjeverna Koreja rekla da želi da se sankcije skroz ukinu. SAD na to nije mogao pristati. Presicu pratite ovdje.

8:00 Neki mediji javljaju kako se Trump i Kim nisu uspjeli dogovoriti što sa sjevernonuklearnim postrojenjem u Yongbyonu.

7:50 Čeka se Trumpova presica. Možete je pratiti ovdje.

7:40 Čini se da nema dogovora između Trumpa i Kima.

7:30 Što se dogodilo na sastanku Trumpa i Kima? Završio je ranije nego što je bilo predviđeno. Neki mediji spekuliraju da bi razlog moglo biti svjedočenje Cohena.

7:25 Odmah nakon presice Trump će odletjeti u SAD.

7:23 Trump je otišao u hotel. Press konferenciju će održati dva sata rnaije nego što je bilo najavljeno.

 

7:15 Navodno je otkazana ceremonija potpisivanja sporazuma.

7:13 Kako prenose agencije, Trump i Kim razgovore će završiti nešto ranije nego što je bilo planirano.

7:00 Predsjednici se nisu pojavili na ručku. Nitko ne zna zašto

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.