UŽIVO NA INDEXU

VIDEO Prosvjed zbog "Daruvarca", Lorenina majka plakala: "Kakav je miris krvi?"

U Zadru je prije nekoliko dana već održan jedan prosvjed Foto: Index

FACEBOOK grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce" održala je u Zadru u 15 sati miran prosvjed u znak potpore 18-godišnjoj djevojci koju je u lipnju brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac, koji je nakon šest mjeseci, po sili zakona,  pušten iz istražnog zatvora.

Na prosvjedu, na kojemu se najprije na Narodnom trgu, a zatim i ispred zgrade Županijskoga suda okupilo oko tisuću ljudi, građani su nosili natpise "Po japankama se zlo poznaje", "Kakav je miris krvi na vašim rukama" i "I ja sam Lorena". Okupljeni su tražili da Državno odvjetništvo promijeni kvalifikaciju za kazneno djelo koje se stavlja na teret  Kovačeviću Daruvarcu u "pokušaj ubojstva" jer bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kao sada, kad ga se tereti za nanošenje teških ozljeda.

Marija Jerončić, jedna od organizatorica prosvjeda, istaknula je kako žele poduprijeti sve žrtve nasilja koje se u sudskim procesima dodatno traumatiziraju.

Na prosvjednom skupu govorila je i Ana Gurlica, majka  pretučene djevojke, koja je rekla kako je njezino dijete zatvoreno u kući, a njezin zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

"Hvala vam, dragi ljudi, vi ste spasili moje dijete, podigli ste je. Sada je prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim da ga se tereti za pokušaj ubojstva jer on je moje dijete mrcvario pola sata na podu, to nisu samo teške tjelesne ozljede", rekla je Gurlica.

Ispred suda su se čitala i svjedočanstva zlostavljanih žena na facebook grupi koja je pokrenula prosvjed.
 
Darko Kovačević, zvani Daruvarac, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, pušten je u petak na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Djed pretučene djevojke: Bojim se za dicu

Djed pretučene djevojke također je došao na prosvjed koji se održao u Zadru. Kaže kako očekuje da će sve sada ići nabolje i da se nada da će netko nešto i poduzeti.

"Možda je i dobro da je ovako završilo. Da je na slobodi. Neka svi vide. Neka cijela Hrvatska vidi taj zločin koji je napravio. Da je osuđen, nitko ne bi znao za ove teške zločine i propuste", rekao je.

Na pitanje boji li se, odgovara potvrdno. "I ja se bojim, da. Ne osobno, ali bojim se za dicu", dodao je.

Lorenina majka: Glava joj je još natučena

"On je moje dijete mrcvario pola sata. Svi vi ste je digli, ona se jako boji, policija je čuva. Ona ne smije van, još joj je glava natučena. Konstantno dobivamo prijetnje, svaki dan, na Facebook, Messenger... Jedan je priveden i bio dva dana u pritvoru. Prijete joj da će meni ići na sprovod.

Četiri mjeseca nije bilo ročišta, poslala sam mail predsjednici. Žrtve su stisnute u svoje domove, a on se ruga svima", kazala je potresena Lorenina majka.

"Moja očekivanja za prosvjed su da promijenimo taj zakon. Da se ne događa to da žrtva sjedi kući u strahu, a da se nasilnik ruga s pravosuđem, s policijom, sa žrtvama i da mirno šeta ulicama, bez grižnje savjesti", rekla je Ana Gurlica za Index.

>> Majka cure koju je prebio "Daruvarac": Kćeri mi prijete da će ići na moj sprovod

"Javilo se preko 4000 ljudi, javljaju se od svugdje. Želim im zahvaliti, da dođe dva posto koji su se javili, možemo napraviti puno", dodala je.

Događaj je najavljen na Facebooku.

"U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, 19.12. 2018. u 15h održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan "Daruvarac".

Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje.
Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta?

Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana.

Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.
Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu", stoji u najavi prosvjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.