VIDEO Rijeke u BiH prijete brojnim mjestima, pred stanovnicima besana noć

Foto: Elvir Padalović, Video: Klix.ba

USLIJED obilnih kiša koje u dijelovima BiH padaju već danima, tu zemlju su pogodile poplave. 

Trenutno je najgore stanje na sjeverozapadu zemlje, u Unsko-sanskoj županiji. Kiša će i dalje nastaviti padati pa se očekuje daljnji rast vodostaja. 

U međuvremenu se za obranu od poplava priprema i Srbija koju također očekuju obilne padaline i koja je u stanje pripravnosti za obranu od poplava stavila nadležne službe - od civilne zaštite do policije i vojske. 

Kiša će padati cijele noći

Agencija za vodno područje rijeke Save u kasnim večernjim satima je objavila kako se na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH bilježi porast vodostaja, prenosi Radiosarajevo.

Najveći porast se očekuje na rijekama Uni i Sani, posebno na području Sanskog Mosta i Sanice.

“Prema prognoznim modelima stanje na slivu rijeke Bosne se od 17 sati počelo mijenjati u odnosu na ranije prognoze, posebno područje Maglaja (HS Maglaj), gdje se bilježio značajan porast vodostaja. Modeli pokazuju da će padaline biti u toku noći na cijelom slivu rijeke Bosne, tako da se maksimalne vrijednosti vodostaja očekuju tijekom sutrašnjeg dana, odnosno 14. svibnja 2019. godine. Razine pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti poplave dostignute su na većini stanica na rijeci Uni i Sani, te na HS Maglaj”, priopćili su.

Voda odnijela dijelove pješačkog mosta

Općinski krizni stožer za izvanredne situacije proglasio je izvanredno stanje u općini Teslić zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj općini, a prekinut je i sav promet.

Putna komunikacija prema Doboju i Banjoj Luci je prekinuta, kao i komunikacija na regionalnim i lokalnim putevima. Neka naselja su odsječena, a građani javljaju kako dolazi do prekida opskrbom električne energije.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je dio privremenog pješačkog mosta u Mjestu Čelinac kod Banje Luke, javlja Klix.

Ostale su još dvije trećine mosta za koji mještani vjeruju da će ga rijeka odnijeti tijekom noći.

Snimka nabujale rijeke je zastrašujuća:

Rijeka Vrbas kraj Banja Luke stvara probleme i u mjestu Novoselija. 

Foto: Elvir Padalović

Rijeka Vrbanja kraj Banje Luke:

Situacija je sve gora i na području Tuzle, Maglaja i Zenice

Kako javlja Klix.ba, situacija je sve gora na području Tuzle, Maglaja i Zenice.

U Orahovici u Tuzlanskoj županiji je došlo do izlijevanja lokalnih potoka i plavljenja lokalne škole. 

Rijeke su se iz korita izlile i na području Zeničko-dobojske županije, a aktivirana su i klizišta.

Kako javlja portal Klix, pred stanovnicima mjesta u BiH u kojima rastu vodostaji rijeka je besana noć.

Poplave su u većem intenzitetu zabilježene i oko Maglaja, a najkritičnije je bilo u selima tog područja u kojima su vodene bujice izazvale velike štete.

U dijelovima Unsko-sanske županije proglašeno izvanredno stanje

Kako javlja portal Radiosarajevo.ba, u Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nepogode nakon što su se iz korita izlile rijeke Bliha i Zdena. 

U Sanski Most je stiglo preko sto pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, kao i kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanske županije gdje će tijekom noći pratiti vodostaj rijeke Sane, javlja Klix.

"Sana se još uvijek nije izlila, ali očekujemo da bi se to moglo dogoditi. Bliha, Zdena i razni potoci su se izlili. Ne možemo reći hoće li biti gore nego 2014. godine, bojim se da to nitko ne zna trenutno", rekli su iz Civilne zaštite Sanski Most.

Stanje prirodne nepogode proglašeno je danas na sjednici stožera Civilne zaštite. Vlasti su se na to odlučile zbog prognoze Federalnog štaba Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao rasti do nevjerojatnih 570 centimetara, što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. godine.

Škole od sutra ne rade, a odmah je započela izgradnja obrambenih nasipa u tom gradu.

Obilne padaline pogodile su i Bosansku Krupu koja je u istoj županiji. Ondje naglo rastu vodostaji Une i Kršnice. Došlo je do izlijevanja rijeka, ali i klizišta. 

Vodostaj je porastao za metar u roku od 24 sata. Ta rijeka se izlila na nekoliko mjesta i poplavila nekoliko kuća i obiteljskih gospodarstava, zbog čega je i proglašeno izvanredno stanje. 

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jučer u 12.00 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. Jutros u 8 sati iznosio je 193 cm, u 16 sati bio je 238 cm, a obrana od poplava počinje na 290 cm, javlja Radiosarajevo.

Poplavljena magistralna cesta, pokušava se zaštititi Banju Luku

U okolici mjesta Zavidovići iz korita se izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata. Voda se izlila i u podvožnjak na ulazu u Žepče s magistralne ceste koja od Bosanskog Broda i Doboja vodi ka Sarajevu.

Ta je ključna prometnice djelomice potopljena u mjestu Prapratnica gdje su se izlile velike količine oborinskih voda pa vozila prometuju uz znatne poteškoće.

Tijekom velikih poplava koje su BiH zadesile u svibnju 2014. danima je bila blokirana ova ključna prometnica koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom. Žepče je pritom posebice stradalo jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

"Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, naročito nakon poplava 2014. Svi se boje što će se dalje dogoditi", izjavio je Nusmir Nahorović, dežurni operativni u vatrogasnoj postaji Žepče.

Poplave prijete i općini Usora, a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje rijeke Bosne čiji vodostaj raste pa se strahuje i od njenog izlijevanja.

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne. Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši. Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tijekom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koja se očekuju u naredna dva dana i kako bi se na taj način od eventualnog plavnog vala zaštitilo područje Banje Luke.

Problemi s bujicama, klizištima i izlijevanjem rijeka 

Radiosarajevo javlja i o problemima u Banjoj Luci. Iako ondje nema poplavljenih kuća, probleme izazivaju podzemne vode i bujice. 

Zabilježeno je i nekoliko klizišta. 

“Svi veći vodotokovi na području Banje Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) Bočac planski se ispušta voda kako bi jezero moglo primiti povećan priljev vode uslijed obilnih padalina”, potvrđeno je Klixu. 

No javljaju i kako je ipak došlo do izlijevanja vode iz jezera, i to po željezničkim tračnicama, što dovodi u pitanje i željeznički promet u tom dijelu BiH.

Klix dodaje i kako je zbog obilnih padalina došlo do većih poplava u Bihaću, Prijedoru i Bosanskom Šamcu.  Na magistralnoj cesti M-17 koja spaja Zenicu i Žepče izlile su se oborinske vode s obližnje planine i cesta je poplavljena. 

Radiosarajevo.ba javlja da se usporeno prometuje u cijeloj BiH, posebno na zapadu i sjeverozapadu zemlje. Ima poplavljenih cesta, odrona i klizišta. 

BiH najveće probleme očekuje u utorak

Radiosarajevo javlja i kako se najveći problemi s poplavama u BiH očekuju sutra ujutro 

Prema trenutnim informacijama, najznačajnije povećanje vodostaja i dalje se očekuje na slivovima rijeka Une i Sane, posebno na području Sanskog Mosta i Sanice. 

Maksimalne vrijednosti očekuju se sutra u jutarnjim satima. 

Zasjedala je i vlada distrikta Brčko koja je zaključila kako ondje nema većih problema uslijed pojačanih padalina. Razina vodostaja rijeke Save je 267 cm, a redovite mjere se uvode na 650 cm.

No Klix prenosi kako su zaključili da su kanali uz ceste puni vode, što uslijed velikih oborina može biti problem.

Izvanredno stanje u Srbiji

Kako javlja srpski portal Telegraf.rs, njihovu zemlju značajne količine padalina očekuju sutra i preksutra.

“Od danas pa sve do 17. svibnja očekuju se obilne kiše, a stožer za izvanredne situacije već je u pripravnosti”, rekao je  pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slavomir Stevanović.

Dodao je i kako se može očekivati porast vodostaja Save, ali da vjerojatno neće biti proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

U međuvremenu je načelnik Odjela za izvanredne situacije i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Predrag Marić rekao da su svi subjekti zaštite i spašavanja u stanju pripravnosti, objavljeno je na stranicama MUP-a Srbije.

Dodao je kako se, s obzirom na najavljene padaline, stanje rijeka nadzire 24 sata dnevno.

“Sve jedinice Odjela za izvanredne situacije, timovi za poplave, stavljeni su u stanje pripravnosti. Isto tako i žandarmerija, interventna policija, vojska Srbije i civilna zaštita”, dodao je.

Zaključio je da se najavljuju bujične poplave, ali ne i poplave na velikim rijekama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.