VIDEO Rusi sude Britancima zarobljenima u Mariupolju, prijeti im smrtna kazna

Screenshot: DNR

PRORUSKI separatisti u istočnoj Ukrajini objavili su da je počelo suđenje dvojici britanskih dobrovoljaca, Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru, koji su zarobljeni dok su se borili rame uz rame s ukrajinskim braniteljima Mariupolja.

Dva Britanca, koja su služila u ukrajinskoj vojsci, te Ibrahim Saadun, dobrovoljac iz Maroka, vide se na snimci koja se danas proširila na proruskim kanalima na društvenim mrežama. Video ih prikazuje kako sjede u kavezima za optuženike u sudnici. 

 

Tužitelji iz samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck, koju kontrolira Rusija, kaže da dvojici Britanaca prijeti smrtna kazna zbog "terorizma" te zato što su se kao "plaćenici" borili protiv ruske invazije na Ukrajinu. Aslin i njegovi optuženi kolege rekli su da su redovni vojnici koji se bore u ukrajinskoj vojsci te da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.

Promatrači smatraju da bi suđenja mogla biti 

Ovi muškarci bi mogli biti prvi ukrajinski vojnici kojima će suditi proruske snage, upozorili su promatrači. Optuženi su rekli da razumiju što stoji u optužnici protiv njih dok su sjedili u metalnom kavezu. Ruski dužnosnici zaprijetili su održavanjem vojnih sudova koje su nazvali Nürnberg 2.0. Suđenja bi trebala biti poput onih za ratne zločine koji se vode u Kijevu protiv ruskih vojnika.

Promatrači kažu da bi suđenja mogla biti osmišljena i provedena kako bi se izvršio maksimalni pritisak na Zapad i potaknula razmjena zarobljenika za ruske vojnike zarobljene i osuđene u Ukrajini. Ukrajina je osudila tri ruska vojnika na zatvorske kazne zbog ratnih zločina.

Optuženi za četiri odvojena kaznena djela

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) je osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva 62-godišnjeg civila u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji početkom rata. Vojnici Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov dobili su preko 11 godina zatvora zbog granatiranja naseljenih središta jer su kršili zakone i običaje ratovanja.

Tužitelji su rekli da su Britanci optuženi za četiri odvojena kaznena djela: počinjenje kaznenog djela kao dio kriminalne skupine, nasilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje vlasti, plaćeništvo i promicanja obuke u terorističkim aktivnostima. Aslin i Pinner su bili u ukrajinskim marincima te su sudjelovali u obrani željeznice i čeličane Azovstal u Mariupolju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.