VIDEO Ruska raketa se pokvarila nakon polijetanja, astronauti spašeni

Foto: NASA

AMERIČKI i ruski astronaut koji su se danas uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu, pronađeni su i u dobrom su stanju, objavile su agencije pozivajući se na NASA-u i Roskosmos.  

Američki i ruski astronaut Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su se prizemljili na području Kazahstana pošto je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura.

Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu, objavio je izvor iz Roskosmosa.

"Astronauti su živi, prizemljili su se. Pronađeni su i trenutno ih se prevozi" u Žezkazgan, kazahstanski grad najbliži kozmodromu Bajkonuru i mjestu prinudnog slijetanja. 

"U trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila se neočekivana situacija. Aktivirani su sustavi spašavanja, raketa je aterirala u Kazahstanu", objavila je NASA na Twitteru.

Izvor iz ruske svemirske agencije, kojeg citira list Ria Novosti, dodao je da dvojica muškaraca nisu ozlijeđeni.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje, gdje su trebali ostati šest mjeseci, no prema prvim informacijama, zakazali su motori rakete oko dvije minute nakon polijetanja.

"Problemi s raketom, 2 minute 45 sekundi", rekao je savršeno mirnim glasom Aleksej Ovčinjin tijekom prijenosa lansiranja uživo.

"Došlo je do problema s motorom, nekoliko sekundi nakon odvajanja gornjeg dijela rakete", kazali su komentatori NASA-e koji su prenosili polijetanje.

"Hvala Bogu, živi su", komentirao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.

Prema NASA-i, raketa se vratila na Zemlju "balističkom putanjom", odnosno slobodnim padom.

Rusija je u međuvremenu obustavila pripreme za sva lansiranja Sojuza. 

Najstarija, ali i najsigurnija raketa

Sojuz je jedna od najstarijih raketa, ali i jedna od najsigurnijih, piše BBC i dodaje da su astronauti sigurno primijetili da nešto nije u redu jer su osjećali da se nalaze u bestežinskom stanju u trenutku kada su trebali biti snažno potisnuti natrag na sjedala.

Sigurnosni sustavi testirani su i spremni za ovakve situacije, ali sigurno se radilo o vrlo neudobnom putu natrag na Zemlju i astronauti su morali iskusiti vrlo jake gravitacijske sile, ocjenjuje BBC. Slična situacija dogodila se i 1975. godine.

Trenutno se vode rasprave o aktualnom stanju ruske industrije i mogućnosti da održi standarde. Kakav god bio rezultat, ovaj događaj samo će nahraniti strahove i potaknuti SAD da udvostruči napore i ubrza razvoj novog raketnog sustava koji bi trebao imati premijeru sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.