VIDEO Ruski zastupnik: Vagnerovci se u Bjelorusiji pripremaju za napad na Poljsku

Screenshot: Twitter

RUSKI zastupnik Andrej Kartapolov je u nastupu na ruskoj državnoj televiziji Rusija-1 sugerirao da je predsjednik Vladimir Putin protjerao vagnerovce u Bjelorusiju kako bi se pripremili za napad na Poljsku. Podsjetimo, Putin je vagnerovcima ponudio opciju odlaska u Bjelorusiju nakon neuspjele oružane pobune protiv ruskog vojnog vodstva.

Kartapolov je gostujući u emisiji Večer s Vladimirom Solovjovim izjavio da su vagnerovci poslani da "treniraju" bjeloruske vojnike i pripreme potencijalni napad na Poljsku kako bi se preuzela kontrola nad prevlakom Suwałki. Riječ o malom, ali strateški važnom pojasu poljskog teritorija između Rusije i Kalinjingradske eksklave koji je dugo bio točka spora za Rusiju, piše Newsweek.

"Koridor nam je jako potreban"

Ovaj istup ruskog zastupnika dolazi nakon što je Poljska prošlog tjedna premjestila trupe na svoju istočnu granicu zabrinuta zbog premještanja vagnerovaca u Bjelorusiju. "Jasno je da je Wagner otišao u Bjelorusiju obučavati bjeloruske oružane snage. Ali to nije sve. Postoji Suwałki koridor. Vi vrlo dobro znate što je to. Ako se nešto dogodi, taj Suwałki koridor nam je jako potreban", objasnio je Kartapolov. 

Dodao je da će Wagner grupa biti spremna preuzeti kontrolu nad spornim teritorijem za nekoliko sati. "Ministarstvo obrane će shvatiti što su dali, a što uzeli. Ne govorim o tome, nego o tome da je udarna snaga spremna zauzeti ovaj mali koridor za nekoliko sati", naveo je.

Rijetko naseljen pojas

Ipak, njegove primjedbe je kritizirao TV voditelj i istaknuti Putinov propagandist Vladimir Solovjov, koji je istaknuo da su vagnerovci predali opremu ruskim vlastima prije nego što su napustili zemlju. Prevlaka Suwalki je rijetko naseljen, ali ključan pojas zemlje koji se proteže duž sjeveroistočne granice Poljske. 

Regija je posebno važna jer nudi jedinu kopnenu vezu između NATO-a i baltičkih država. Geopolitička važnost koridora dugo je izazivala zabrinutost zbog njegove ranjivosti na ruski napad, što bi također izazvalo odgovor NATO-a zbog članka 5. saveza, koji kaže da bi se napad na jednu državu NATO-a tretirao kao napad na sve članice koalicije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.