VIDEO Sabor raspravljao o liberalizaciji taksi prijevoza, glasanje u petak

Screnshot, Video: Index.hr

DANAS je nastavljena sjednica Hrvatskoga sabora.

>>PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON Taksi će biti jeftiniji i moći će se plaćati aplikacijom

Na njoj se raspravljalo o vladinu Prijedlogu zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Konačnim prijedlogom zakona, koji će se usvojiti u hitnom postupku.

TIJEK DOGAĐAJA:


13:09 Rasprava o prijedlogu zakona je završena. Predsjedavajući sjednicom, Božo Petrov, rekao je da će se glasati o zakonu kada se steknu uvjeti.

12:55 Nakon što je završena rasprava, ministar Butković u ime predlagatelja govorio je o komentarima zastupnika rekavši kako će ih razmotriti, a neke od njih možda i prihvatiti.

Rekao je kako je cilj zakona da se uvedu jednaka pravila za sve.

12:20 Zastupnik Gordan Maras rekao je kako je dobro da će se napokon zakonom riješiti polemika oko vozača Ubera.

11:40 Počele su pojedinačne rasprave. Prvi se za raspravu javio zastupnik Miro Bulj koji je rekao da je najvažnija sigurnost u prometu.

"Činejnica je i da u ruralnim područjima autobusne linije jednostavni nisu rentabilne te su izumrle. To je jedan od ključnih problema zašto ljudi iseljavaju iz tih krajeva", rekao je Bulj.

11:30 Iz Kluba zastupnika HNS-a poručili su kako postoji dilema je li se mogao naći kompromis o dobi vozača, jer osobe koje su kvaliifcirani vozači sa 18 godina, određene kategorije vozila mogu voziti tek od 21 godine života.

11:20 Ispred Kluba zastupnika HDZ-a, naglasili su kako će taksisti iz svih dijelova zemlje moći voziti u širom zemlje nakon što ishiduju potrebne dozvole te kako se nadaju da će se tako smanjiti iseljavanje stanovnika iz, primjerice, Slavonije.

11:10 Iz Kluba zastupnika HSS-a su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer smatraju da ga treba dobro razraditi kako bi bio provediv.

11:00 Anka Mrak Taritaš rekla je kako je izuzetno važna odredba vezana uz starost vozila. Vezano za liberalizaciju tržišta, rekla je kako je jasno da se ona zalaže za liberalizaciju ali i da je važno da svi uvjeti budu regulirani.

10:40 Nakon što je Butković predstavio prijedlog zakona, počela su iznošenja stajališta Klubova zastupnika na prijedlog zakona.

10:10 Oleg Butković počeo je s predstavljanjem prijedloga zakona u saboru za što ima 30 minuta vremena.

"Želimo taksi učiniti jeftinijim i dostupnijim građanima, gužvi se ne treba bojati, novi zakon uvodi jednaka pravila za sve i nikome se ne pogoduje", rekao je.

Butković je odbio bojazni da se zakonom 'ide na ruku' Uberu.

Zakonom se uvode jednaka pravila za sve, nikome se ne pogoduje, jedini povlašteni su naši građani koji moraju plaćati jeftiniji autotaksi prijevoz, rekao je ministar. Poslao je umirujući poruku i onima koji se boje da će nova zakonska rješenja stvoriti gužvu u nekim turističkim gradovima, konkretno Dubrovniku i Splitu.

Novi zakon, naime, predviđa da gradovi i općine više neće moći određivati broj taksista na svom području, morat će izdati dozvola koliko bude i zahtjeva.

"Gužvi se ne treba bojati, bilo ih je i bit će, gradonačelnici kroz prometna rješenja mogu učiniti da se te gužve smanje", rekao je Butković, opetujući da će svi raditi pod istim uvjetima, te da će svatko tko zadovolji uvjete, moći obavljati auto taksi prijevoz.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju.

Jedna od novosti novog zakona je da će prijevoznici moći birati sredstvo za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju.

9:55 Potom je govorio zastupnik Glasnović. Najprije je pohvalio govor zastupnika Zekanovića, a onda je govorio o relativiziranju žrtava Drugog svjetskog rata i jučerašnjoj konferenciji o suočavanju sa zločinima komunizma.

"U Hrvatskoj i Sloveniji imate na tisuće masovnih grobnica", rekao je Glasnović.

"Zašto ste se podijelili na vaše i naše žrtve kako vas nije sramota", dodao je.

9:50 Zastupnik Hrvoje Zekanović komentirao je incident u Srbiji da Vojislavom Šešeljem, a osvrnuo se i na izjave srpskog ministra obrane Vulina.

"Čini se da premijeru sada treba okret u desno. Hrvatska će napraviti sve da Srbija uđe u Europsku uniju", rekao je Zekanović i dodao kako ćemo se zbog toga odreći i toga da saznamo gdje su pokopani posmrtni ostaci ubijenih u ratu.

"Zbog pete kolone antifaširanih ne možemo nigdje", dodao je.

9:45 Zastupnik Snage, Goran Aleksić, govorio je o problemu blokiranih.

9:40 Zastupnik SDP-a, Arsen Bauk, govorio je o obilježavanju Bleiburga i Jasenovca.

Poručio je kako su četiri kolone u Jasenovcu pokazale da podjele u društvu još nisu prevladane, a on misli da je problem "u petoj koloni, koja je u Jasenovcu s nama, a u Saboru i Vladi s njima". Opširnije...

9:35 Prije rasprave o zakonu o taksi prijevoznicima, najrpije će govoriti zastupnici koji su tražili saborske stanke zbog raznih tema, od situacije sa Srbijom do problema blokiranih.

9:30 Sjednica sabora počela je po planu u 9:30 sati.

Liberalizacija autotaksi prijevoza

Vladinim prijedlogom omogućit će se liberalizacija autotaksi prijevoza, olakšati dobivanje licence te ukinuti obveza polaganja ispita o poznavanju područja na kojem se prijevoz obavlja.

Predloženim zakonom propisat će se maksimalna cijena dozvola za taksi prijevoz koja sada varira od grada do grada, a ona će pojeftiniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.