VIDEO Senegalski zastupnici udarali trudnu kolegicu, osuđeni na 6 mjeseci zatvora

Screenshot: BBC

DVOJICA oporbenih parlamentarnih zastupnika u Senegalu osuđena su na šest mjeseci zatvora jer su tijekom rasprave o proračunu udarili trudnu kolegicu Amy Ndiaye u trbuh. Sudac je također naredio Mamadou Niangu i Massati Sambu da zastupnici Ndiaye plate pet milijuna CFA franaka (8100 američkih dolara) odštete.

Muški zastupnici su napali Ndiaye nakon što je ona kritizirala oporbenu vjersku figuru, a incident koji se dogodio 1. prosinca je naišao na široku osudu i potaknuo raspravu o pravima žena. U snimci koja se proširila internetom je vidljivo da Samb hoda prema Ndiaye i šamara je tijekom rasprave o proračuna. 

Ndiaye je članica vladajuće koalicije

Ndiaye uzvraća bacanjem stolca, ali istovremeno dobiva udarac u trbuh od drugog muškog kolege. Zatim izbija gužva dok drugi zastupnici pokušavaju smiriti situaciju. Ndiaye, koja je članica vladajuće koalicije Benno Bokk Yakaar, onesvijestila se u parlamentu nakon napada i strahovalo se da će izgubiti bebu.

Njezin odvjetnik Baboucar Cissé je za novinsku agenciju AFP izjavio da je ona "i dalje u iznimno teškoj situaciji", unatoč izlasku iz bolnice. Iako postoji snimka, Niangovi i Sambovi odvjetnici su na sudu tvrdili da njihovi klijenti nisu fizički napali svoju kolegicu, piše BBC.

Odvjetnici optuženih oporbenih zastupnika su zastupali stajalište da njihovi klijenti imaju imunitet na kazneni progon. "Ostat će u zatvoru čekajući žalbu", rekao je jedan od njihovih odvjetnika za AFP. Inače, u senegalskom parlamentu vladaju napetosti otkako je vlada izgubila većinu na parlamentarnim izborima u srpnju prošle godine.