VIDEO Skup potpore Ukrajini u Zagrebu: "Borimo se i ginemo za slobodu"

Foto: Ena Dragičević/Index, Mia Slafhauzer/PIXSELL

U Zagrebu, kao i ostalim europskim gradovima, održava se skup potpore Ukrajini. Na Trgu bana Josipa Jelačića okupili su se građani koji su došli dati podršku Ukrajini na drugu godišnjicu početka rata. Na skupu su se okupili i neki političari, među kojima Sandra Benčić, Ivana Kekin i Tomislav Tomašević.

Prije točno dvije godine, 24. veljače 2022., Vladimir Putin u ranim jutarnjim satima odlučio je napasti Ukrajinu. Trebao je to biti, prema njegovoj viziji, kratki brzinski rat. Međutim, Ukrajina se već dvije godine brani.

 

Okupljenima se obratio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji je istaknuo da moramo biti ujedinjeni te je poslao poruku svjetskim liderima da se Ukrajina ne zaboravi, prenosi HRT.

"Sloboda i demokracija su riječi kojih se boji ruskih agresor. U strahu pred ovim vrijednostima, on traži mogućnost da uništi svakoga tko u svom srcu drži slobodu i demokraciju. Ukrajinci se bore i ginu za slobodu. Ukrajinci su ljudi neslomljiva duha. Ukrajina postoji i postojat će", poručio je Vasilj Kirilč, ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je pomagala Ukrajini od samih početaka. Ovdje su utočište našle oko 22.000 izbjeglica te je poslan 181 milijun eura vojne pomoći.

"I danas, kao i sve ovo vrijeme, izražavam ukrajinskom narodu bezrezervnu potporu uime hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića. Protekle dvije godine Ukrajina je branik Europe i zato je naša obveza biti uz ukrajinski narod u krvavoj borbi za suverenitet i vlastitu opstojnost", poručio je Tomo Medved, ministar branitelja.