VIDEO Tinejdžerica iz Teksasa održala moćan govor o pobačaju, škola je osudila

Screenshot:YouTube/Tim Rogers

MATURANTICA Paxton Smith je prvotno na promociji namjeravala govoriti o televiziji i medijima, no kada je u nedjelju došla na podij, počela je govoriti o sasvim drugoj temi - pravu žene na pobačaj.

"S obzirom na nedavne događaje, čini se pogrešnim govoriti o bilo čemu drugome, osim o onome što trenutno utječe na mene i milijune drugih žena u državi. Od rujna će se zabraniti pobačaj nakon šest tjedana trudnoće, bez obzira na to je li trudnoća bila posljedica silovanja ili incesta. Šest tjedana. To je svo vrijeme koje žene imaju", kazala je Smith.

Prošloga mjeseca je guverner Teksasa Greg Abbott potpisao odredbu koja zabranjuje izvođenje pobačaja tako rano u trudnoći, kad mnoge žene ni ne znaju da su trudne, piše Vice. Ovaj novi zakon također omogućava da se tuži svatko tko svjesno "pomaže i podržava" pobačaj koji krši ove odredbe ili neko od ograničenja pobačaja u Teksasu što znači da bi potpuni stranci mogli, recimo, tužiti članove obitelji i prijatelje koji nekome pomognu u slučaju pobačaja.

"Prestravljena sam jer je moguće da kontracepcija ne djeluje"

Govor Paxton Smith udario je na osjetljivo mjesto; pregledan je više od 600.000 puta na Twitteru i 210.000 na TikToku.

"Imam snove, nade i ambicije. Ima ih svaka djevojka koja danas maturira. Provele smo čitav svoj život radeći na svojoj budućnosti, a bez našeg doprinosa i bez našeg pristanka oduzeta nam je kontrola nad našom budućnosti. Prestravljena sam jer je moguće da kontracepcija ne djeluje, plašim se da, ako me siluju, tada moje nade i težnje, snovi i napori za moju budućnost više neće biti važni", rekla je maturantica.

"Nadam se da možete shvatiti koliko nas to pogađa. Nadam se da možete osjetiti koliko je dehumanizirajuće kada vam se oduzme autonomija nad vlastitim tijelom", dodala je.

Škola i okrug nisu podržali njezin postupak

Nakon govora maturantice upravitelj školskog okruga rekao je za lokalne novine Advocate Magazine da će službenici sada pregledati odredbe škole kako bi "spriječili da se takvo što ponovi". Ni škola koju je pohađala Paxton Smith ni njezin okrug nisu podržali njezine postupke.

No Russell Smith, njen otac, dao joj je potpunu podršku. Paxton je kazala kako je prije ceremonije razgovarala s roditeljima o svom planu da promijeni govor.

"Smatrala je da se radi o važnoj temi i imala je snage, odlučnosti i odvažnosti da se izloži i pred svima kaže što misli. Malo ljudi pokazuje ovu razinu zrelosti, bez obzira na dob", rekao je Russell Smith za Advocate Magazin.

Osjetljivo pitanje u SAD-u

Još desetak saveznih država u kojima su na vlasti republikanci donijelo je slične zakone kojima se zabranjuju pobačaji u trenutku kad se može zabilježiti otkucaj srca, što se događa oko šestog tjedna trudnoće. 

Sve te zakone poništili su sudovi jer krše povijesnu presudu Roe protiv Wade koju je američki Vrhovni sud donio 1973. godine i koja priznaje pravo na pobačaj sve dok fetus ne postane sposoban za život izvan maternice, što je, po mišljenju liječnika, između 24 i 28 tjedana trudnoće.

Međutim, Vrhovni sud je pristao razmotriti ukidanje presude u slučaju Roe protiv Wade, prihvativši žalbu savezne države Mississippi koja traži da se vrati na snagu državni zakon koji zabranjuje pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće, osim u slučajevima medicinske hitnosti ili teške abnormalnosti fetusa. 

Osjetljivo pitanje pobačaja izaziva velike podjele u SAD-u.

Govor pohvalila Hillary Clinton

Govor Paxton Smith dobio je pohvale na internetu, a među njima i pohvalu Hillary Clinton, koja se kandidirala protiv Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

"Za to je trebalo imati petlju. Hvala ti što nisi šutjela, Paxton", napisala je Clinton u tvitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.