VIDEO U Španjolskoj pala banda švercera duhana, ukrajinske izbjeglice radile za njih

Screenshot: Twitter

ŠPANJOLSKA policija razbila je skupinu za koju se smatra da je vodila tri ilegalne tvornice duhana u kojima su ukrajinske izbjeglice radile u lošim uvjetima, piše BBC.

Operacije su provedene u tri regije te je uhićeno 27 ljudi koji su navodno krijumčarili velike količine duhana pretvorenog u krivotvorene cigarete. Tvornice su mogle proizvoditi više od pola milijuna kutija cigareta dnevno, koje su se prodavale diljem Španjolske i u inozemstvu.

 

Nađeni su duhanski proizvodi u vrijednosti od 37.5 milijuna eura, vozila, nakit...

Policija je rekla da Ukrajinci, koji su pobjegli od rata u njihovoj zemlji, žive natrpani u montažnim skloništima unutar tvornica. Radili su dugo i nisu odlazili kako bi izbjegli otkrivanje, jer su neki ilegalno ušli u zemlju. U međuvremenu su šefovi organizacije uživali u luksuznom životu te su navodno prali novac za svoju operaciju šverca duhana.

Vlasti su tijekom racije zaplijenile duhanske proizvode u vrijednosti od 37.5 milijuna eura, skupocjena vozila, nakit i velike količine novca. Pretraženo je više od dvadeset domova, industrijskih objekata i trgovina.

Prva tajna tvornica pronađena je u šupi za piliće u blizini Seville na jugu krajem 2021., što je navelo vlasti da otkriju dvije druge operacije. U istrazi je pomogla europska policijska agencija Europol. Prema Ujedinjenim narodima, postoji gotovo osam milijuna zabilježenih ukrajinskih izbjeglica diljem Europe, koji su pobjegli od ruske invazije. U Španjolskoj ih je registrirano više od 160.000.