VIDEO Ogromna šteta u švicarskom gradiću, puno je stradalih. "Ovo je bio tornado"

Foto: Twitter

SNAŽNA oluja je pogodila grad La Chaux-de-Fonds u švicarskoj regiji Neuchatel koja graniči s Francuskom. Lokalna policija je priopćila da je oluja, "nažalost, uzrokovala smrt jedne osobe u 50-im godinama nakon što se srušila građevinska dizalica", prenosi France 24

Hitna pomoć zbrinula je 15-ak ozlijeđenih osoba. Oluja je brzo prošla, ali je jak vjetar prouzročio značajnu štetu. Vozila su oštećena ili uništena, krovovi odneseni, a drveće iščupano. "Ovaj događaj, vjerojatno tornado, povezan je s olujom koja se brzo razvija uz planinski lanac Jura", navela je švicarska meteorološka služba. 

Operacije spašavanja i čišćenja su u tijeku

"Udar vjetra od 217 kilometara na sat zabilježila je naša postaja na aerodromu La Chaux-de-Fonds jutros, ispod olujne ćelije koja je iznenada ojačala pri dolasku u regiju", objavio je MeteoSwiss na Twitteru. Operacije spašavanja i čišćenja su u tijeku, a policija Neuchatela pozvala je ljude da se ne izlažu rizicima kako drveće ili drugi predmeti ne bi pali na njih. 

Također je upozorila da su vjerojatne daljnje oluje i pozvala ljude da izbjegavaju izlazak van. Oštećeni su krovovi seoske vijećnice, crkve i škole te 15-ak kuća. S druge strane granice, u Francuskoj, stradalo je oko 30 kuća, ali puni razmjeri štete još uvijek nisu poznati.