VIDEO Ukrajinski seljaci zbog ubojstva djevojčice skoro linčovali romsku obitelj

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKE vlasti odlučile su preseliti sve Rome iz jednog sela nakon što su susjedi u subotu napali njihove domove.

Do nasilja je došlo u selu Loshchynivka na jugozapadu Ukrajine, nedugo nakon pronalaska tijela 9-godišnje djevojčice. Policija je objavila kako su na tijelu pronađeni tragovi seksualnog nasilja, prenosi BBC.

Zbog sumnje da je počinio ubojstvo uhićen je 21-godišnji Rom iz istog sela. Grupa mještana, etničkih Ukrajinaca, u subotu je spalila kuću jedne romske obitelji. Usput su kamenjem i drugim objektima napadnute kuće još nekoliko Roma.

Smirivanju situacije nije pomogla izjava guvernera susjednog grada Odese, bivšeg gruzijskog predsjednika Saakashvilija. Guverner je na Facebooku izjavio kako dijeli bijes mještana, i da su u selu Loshchynivka "anti-društveni elementi umiješani u masovno dilanje droge".  

Ukrajinska policija je uspjela uspostaviti red tek nakon što su u selo poslana pojačanja iz Odese. Lokalne vlasti pripremile su autobuse kojima bi oko 50 Roma trebalo biti evakuirano iz Loshchynivke.

"I njima je jasno da tamo ne mogu nastaviti živjeti", rekla je policijska glasnogovornica. "A naš je zadatak pobrinuti se za njihovu sigurnost."

Preseljenje olakšava to što samo dvije romske obitelji u selu posjeduju kuće, dok su drugi domove samo unajmili.

Europski centar za prava Roma već je zabilježio slučajeve nasilja protiv te manjine u Ukrajini, gdje Romi uglavnom žive u ekstremnom siromaštvu.

Više od 70 posto europskih Roma siromašno je i marginalizirano, a diskriminacija protiv njih je uobičajena. U Europi živi 10 do 12 milijuna Roma, mnogi u bivšim komunističkim zemljama na istoku.
   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.