VIDEO Vlasnik galerije u San Franciscu zalio beskućnicu vodom, policija ga uhitila

Screenshot: Twitter

MUŠKARAC koji je u viralnom videu prskao beskućnicu vodom iz vrtnog crijeva uhićen je zbog optužbe za zlostavljanje, priopćile su vlasti u San Franciscu. 71-godišnji Collier Gwin je vlasnik umjetničke galerije, koji se pojavljuje u videu snimljenom 9. siječnja. Video prikazuje Gwina kako se oslanja na ogradu prekriženih nogu dok usmjerava mlaz vode na ženu kako bi je natjerao da se makne s tog mjesta. 

Snimka incidenta, objavljena na TikTok računu obližnje pekare, izazvala je veliku reakciju javnosti nakon što je prikupila milijune pregleda na društvenim mrežama. Grad San Francisco, ali i cijela Kalifornija, se nalazi usred eskalacije krize beskućništva. Dio javnosti je osudio potez vlasnika protumačivši ga kao "okrutno i hladno" zlostavljanje osobe bez smještaja.

Nakon incidenta je zatvorio galeriju

“To nas je vratilo u dane kad je šerif u Birminghamu u Alabami 60-ih godina šmrkom tjerao borce za ljudska prava”, rekao je svećenik Amos Brown iz Treće baptističke crkve u San Franciscu govoreći o incidentu u gradskoj vijećnici, piše Guardian

Gwin je priveden jučer, navela je policija San Francisca u priopćenju. Prijeti mu zatvorska kazna do šest mjeseci i novčana kazna od 2000 dolara ako bude proglašen krivim za prekršaj. Nakon incidenta je zatvorio galeriju, ali to nije spriječilo delinkvente da razbiju prozor na galeriji. 

Okružna tužiteljica San Francisca Brooke Jenkins je kazala da žrtva nije željela podići prijavu, ali tužitelji vjeruju da video pruža dovoljan dokaz za pokretanje sudskog procesa. Jenkins je dodala da je Gwin optužen za prekršaj "zbog namjernog i nezakonitog prskanja vodom po i oko žene koja je ostala bez doma". 

"Simbol neuspjeha cijelog grada"

Vlasnik galerije u četvrti North Beach u videu više puta viče “Miči se!” ženi koja sjedi na zemlji pored kontejnera za smeće okružena dekama i drugim stvarima. Pokušava razgovarati s njim i podiže ruku kako bi pokušala blokirati ili preusmjeriti vodu dok ju Gwin prska izravno u njezino lice.

Gwin se u početku nije kajao, pa je tako za San Francisco Chronicle rekao da mu se "teško ispričati" i dodao da je on zapravo borac za beskućnike zbog svojih "ogromnih napora" kojima je pokušao natjerati vlasti da pomognu ženi. U intervjuu za ABC7 ovog tjedna, Gwin je ipak bio pomirljiviji.

“Znam da je jako teško gledati. Mogu samo tražiti od drugih da pokušaju razumjeti zašto sam to učinio. Ovo je težak križ za nositi”, poručio je Gwin. Borci za prava beskućnika tvrde da je ova situacija simbol neuspjeha cijelog grada da pruži odgovarajuće usluge svojim stanovnicima, pri čemu prvenstveno misle na pristup zdravstvenim uslugama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.