VIDEO Zadarski novinar prijavio novu prijetnju nogometaša koji ga je premlatio

Screenshot: Facebook

BIVŠI nogometaš i kapetan NK Zadra Jakov Surać, koji je zbog premlaćivanja Hrvoja Bajla (33), vlasnika portala Zadar News, 24. lipnja prošle godine na parkiralištu u Zadru osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine, ponovno je prijavljen policiji. Prijavio ga je Bajlo zbog prijetnji.

Bajlo je jučer, kako navodi na Facebooku, oko 15 sati i 15-20 minuta krenuo iz svoje kuće prema kafiću na Obali kneza Branimira. 

"Uglavnom, negdje pedesetak metara ispod nove Tehničke škole i pedesetak metara prije raskrižja vidio sam ispred sebe crni automobil marke Audi, registarskih oznaka ZD 920 JT za kojega znam da je u vlasništvu Jakova Suraća, bivšeg nogometaša NK Zadar jer me taj isti lik prebio i nanio mi teške tjelesne ozljede. Da budem precizniji, lani mi je slomio ruku i višestruko mi zaprijetio smrću."

Bajlo: Gestikulirao je prijetnju

"Surać je ove godine na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od 3 godine. Pravomoćna presuda još uvijek nije donesena. Uglavnom, pišući za Nacional i ZADAR News, objavljivao sam niz članaka o Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću (to su ona dva koje je Županijski sud u Zagrebu op.a.).

Nakon što me Surać lani prebio, na suđenju je kazao kako ne poznaje Božidara Kalmetu i kako s njim nikad nije pričao. Dva dana kasnije, Nacional je objavio audio snimku sa sjednice Nadzornog odbora NK Zadar, čiji je predsjednik bio upravo Jakov Surać, a na tu funkciju ga je imenovao baš Božidar Kalmeta. Uglavnom, na toj audio snimci čuje se Surać kako govori da je bio s Božidarom Kalmetom i da je s njim razgovarao. Znači, na sudu je lagao da ga ne poznaje. Što se Zdravka Livakovića tiče, s njim je u poslovnim odnosima, što je sam Surać i priznao u jednom od intervjua. I to je na sudu potvrđeno.

Da se vratim na današnji događaj. Isti taj Surać koji je uvjetno osuđen jer me prebio i slomio mi ruku i koji je još uvijek na uvjetnoj slobodi, nepravomoćno osuđen, danas oko 15:20h, kada je skužio da sam iza njega, svojim automobilom je skroz usporio vožnju, pa sam i ja morao usporiti. Tada je otvorio lijevi prozor i gestikulirao mi srednjim prstom prijetnju. Nakon toga je i desnom rukom, što sam vidio gledajući naprijed u njegovo vozilo koje je bilo ispred mene, gestikulirao prijetnju, da bi opet lijevu ruku izvadio vani i više puta, pokazujući mi srednji prst, gestikulirao prijetnju. Kada smo prošli prvo raskrižje, nekako sam sa suvozačevog sjedala dohvatio mobitel i počeo snimati, što je i vidljivo iz priložene video snimke. Opet je usporio vožnju i to dosta, da bi opet prijeteći gestikulirao desnom rukom unutar vozila. Nakon toga je opet izvadio lijevu ruku kroz prozor, pokazao mi srednji prst i opet, što se i vidi na snimci, gestikulirao prijetnju. Kasnije je opet nekoliko puta desnom rukom gestikulirao prijetnju. Kada samo došli do semafora koji se nalazi pored zgrade Županije, opet je, iako je i tada vozio jako sporo, dodatno usporio te je počeo kočiti, što se i vidi po svjetlima na njegovom vozilu. Kada smo prošli i to raskrižje, u njegov automobil pokušala je ući neka djevojka za koju ne znam tko je, što se isto vidi na video snimci. Uglavnom, to je to. Nakon incidenta, o svemu sam izvijestio Boru Mršića, načelnika krima koji me je uputio da odem u 1. Policijsku postaju i da sve prijavim, što sam i učinio", napisao je Bajlo na svom Facebook profilu.

Policija ispitala Suraća

"Iz policije su mi rekli da će Suraća privesti, a je li priveden i što će dalje s njim biti, nemam pojma", navodi Hrvoje Bajlo na Facebooku, gdje je objavio i videosnimku navedenog događaja.

Odvjetnik Andrej Korljan, koji je zastupao Suraća na sudu u slučaju premlaćivanja, na današnji upit Indexa kazao je da se Jakov Surać jučer sam javio policiji nakon događaja. Policija ga je ispitala i nakon obavljenog razgovora je pušten, naveo je odvjetnik Korljan.

"Surać je, koliko znam, jučer sam otišao u policiju i tamo iznio svoju verziju događaja. Još ne znam detalje jer ga još nisam vidio. Ne bih još ništa komentirao, jer nisam još upoznat s činjenicama. Vidio sam snimak koji je objavljen i vidio sam da je to više uvredljiva gesta, a ne prijetnja", kaže nam Korljan.

Uvreda se goni privatnom tužbom, dok se prijetnja novinaru kao kazneno djelo goni po službenoj dužnosti. 

Posebno izvješće državnom odvjetništvu

Na naš upit zadarskoj policiji doznali smo da su jučer poslijepodne, odmah po zaprimljenoj prijavi 34-godišnjaka, policijski službenici PU zadarske proveli kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela prijetnje. S rezultatima provedenog istraživanja upoznato je nadležno državno odvjetništvo putem Posebnog izvješća, a, kako doznajemo, policija u ovom slučaju nije utvrdila elemente kaznenog djela.

Podsjetimo, prema optužnici za prošlogodišnje premlaćivanje, Surać je u večernjim satima zaprijetio Bajlu da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u, “odrubiti glavu” te će završiti kao Pukanić. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama, pri čemu je Bajlo zadobio prijelom desne nadlaktice, podljev oka, oguljena leđa i krvne podljeve vlasišta. 

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović odredila mu je uvjetnu kaznu istaknuvši kako je medicinskim vještačenjem u postupku utvrđeno da je većina ozljeda koje je Bajlo te večeri zadobio bila lakše naravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.