Željka Markić i roditelji odgojitelji: Očekujemo da sud ukine Tomaševićevu odluku

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

 VISOKI upravni sud obustavio je primjenu izmjenjene Odluke o novčanoj naknadi za roditelje odgojitelje u Zagrebu, čime im se od 1. svibnja ne smanjuje dosadašnja naknada, izvijestila je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Obustava odluke o reviziji mjere za roditelje odgojitelje bit će na snazi sve dok sud ne donese odluku o tome je li izmjena mjere zakonita, rekla je Markić na konferenciji za medije ispred Gradske uprave.

Tako će od 1. svibnja roditelji odgojitelji nastaviti primati dosadašnju razinu naknade. Umjesto 1000 kuna, koliko su prema odluci Gradske skupštine trebali primati, i dalje će primati 65 posto iznosa bruto plaće u gospodarstvu Grada Zagreba.

“Zadovoljni smo odlukom Visokog upravnog suda, time smo zaštitili interese 5800 korisnika ove mjere koji imaju oko 21 tisuću djece obuhvaćene mjerom. Od početka inzistiramo da odluka o ukidanju nije zakonita, te se nadamo da će takva biti konačna odluka suda”, rekla je Markić. 

Zahtjev za ocjenu zakonitosti predale su zajednički udruge U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja i Građanska inicijativa Djeca su budućnost koje od početka rasprave o mjeri ističu da je ona nezakonita, jer ulazi u stečena prava obitelji koje su na temelju te mjere organizirali život i odlučili postati njihovi korisnici. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec za 12 je sati ispred zgrade Gradske uprave najavila izjavu za medije vezano za tu odluku Visokog upravnog suda. 

LIVE STREAM I TEKSTUALNI PRIJENOS PRESICE MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

Prva govori Željka Markić.

Rekla je da su sretni što je sud odlučio odgoditi odluku.

 

Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja također je izrazila sreću odlukom. "Od 1. svibnja neće nastati šteta za korisnike mjere. Vlast se nije pripremila čak niti na kompenzacijske mjere koje su obećali.

SDP-ov Gotovac traži od Grada izvješće o kompenzacijskim mjerama. Koje grad nije donio", dodala je.

"Rečeno je da je ova tema kompleksna, da su dobili pravna obrazloženja od Grada i od nas i da im treba još vremena da donesu odluku. Donijeli su mjeru da ova odluka 1.5. stupi na snagu.

Roditelji-odgojitelji koji su napustili mjere, na njih se ovo više ne odnosi. Mi smo upozoravali roditelje odgojitelje da se može raditi o tome da Grad Zagreb želi da što više roditelja izađe iz mjere", komentirala je Markić.

"Ako je netko izašao iz mjere, izašao je svjesno", dodala je predsjednica Udruge.

Koliko je izašlo ljudi iz mjere?

U odnosu na listopad, stotinjak je korisnika manje sada.

"Roditelji koji su ušli u mjeru, dobro su razmislili, posložili su svoje obitelji oko ove mjere u idućih 10 godina. To su obitelji koji imaju najmanje troje djece. Mi smo uvjereni da ova odluka nije u skladu sa zakonom. Iznijeli smo opsežnu dokumentaciju, praksu europskih i hrvatskih sudova, i mislimo da je to sve na našoj strani", priča Markić.

Nismo se bavili pravno onima koji su izašli iz mjere, rekla je na pitanje mogu li oni koji su se nedavno zaposlili također očekivati neku kompenzaciju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.