Vijeće Europe prijeti izbacivanjem BiH jer nije ukinula diskriminirajuće odredbe Ustava

VIJEĆE EUROPE upozorilo je BiH kako postoji realna opasnost da zemlja bude izbačena iz Vijeća Europe zbog neprovođenja presude kojom je naloženo brisanje diskriminirajućih odredbi iz Ustava BiH, prenose danas banjolučke Nezavisne novine riječi posebnog suizvjestitelja za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Kimma Sasija.

Sasi je rekao da bi organizacija općih izbora u BiH, zakazanih za listopad ove godine prema Ustavu koji je proglašen diskriminirajućim, predstavljala ozbiljno kršenje europskih demokratskih normi i standarda. "Vijeće Europe će sigurno reagirati, ali prerano je reći kako. Postoji niz mogućnosti, od oduzimanja vjerodajnice delegaciji BiH do suspenzije članstva BiH u Vijeću Europe ukoliko bude utvrđeno da zemlja ne zadovoljava osnovne standarde poštovanja ljudskih prava", upozorio je Sasi.

Normalnom svijetu teško je objasniti neprovođenje presude kojom se ukida diskriminacija

Član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mladen Ivanić rekao je kako je veoma realna mogućnost da BiH snosi teške posljedice neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava. "Suspenzija članstva ili uskraćivanje vjerodajnica delegaciji koja će biti formirana nakon narednih izbora nisu mogućnost nego realna opasnost sa kojom ćemo se suočiti ako presuda ne bude provedena. Nikome u normalnom svijetu ne možete objasniti zašto niste u stanju provesti presudu kojom se ukida diskriminacija", objasnio je Ivanić, istaknuvši kako nikoga u Vijeću Europe ne zanimaju unutrašnjopolitički razlozi.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i predstavnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u radnoj grupi Vijeća ministara BiH za izmjenu Ustava Dušanka Majkić ima drugačiji stav i vjeruje da su prijetnje Vijeća Europe samo pritisak na vlasti. Ona kaže i da je rok za provođenje presude prekratak. "Mnoge zemlje mnogo jednostavnija pitanja rješavaju godinama, a ne ovako ozbiljne ustavne zahvate. Ne želim ni pomisliti da ćemo biti kažnjeni jer nismo uspjeli promijeniti Ustav u izbornoj godini, kada su okolnosti za to veoma nepovoljne" naglasila je Majkić.

Sud u Strasbourgu presudom iz prosinca prošle godine od BiH je zatražio da promijeni način izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda parlamenta BiH kako bi i pripadnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno kandidiranje za te dužnosti. Radna grupa za pripremu izmjena Ustava BiH, koja se sastala u ponedjeljak, konstatirala je da se ne mogu dogovoriti oko ustavnih amandmana, čime je praktično onemogućeno provođenje ove presude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.