VIKEND PROGNOZA Snijeg moguć i na istoku zemlje, na snazi crveni alarm

Foto:Nel Pavletic/PIXSELL, Zarko Basic/PIXSELL

DANAS se u Hrvatskoj očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te u većini krajeva suho vrijeme. Slab snijeg moguć je u gorskim područjima, a kiša na jugu Dalmacije. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, javlja DHMZ.

Najniža jutarnja temperatura od -5 do 0, na Jadranu između 4 i 9 °C. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 13 °C.


Na Jadranu će puhati umjerena, na sjevernom dijelu i jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, zbog čega je na snazi crveni Meteoalarm.

Na snazi crveni Meteoalarm

Crveni Meteoalarm na snazi je za područje Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala. Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 120 km/h.

Na području Velebitskog kanala očekuje se još jača bura, s udarima vjetra od 75 do 150 km/h. Iz Meteoalarma javljaju kako je vrijeme na dva područja na kojima je na snazi Meteoalarm vrlo opasno te kako podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Dodaju i kako je prisutan i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

"Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava Meteoalarm.

Za područje Istre na snazi je narančasti Meteoalarm. Tamo se očekuje olujna bura s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra bit će 65 km/h, dok će najjači udari vjetra biti od 75 do 130 km/h.


Za područje oko Splita na snazi je žuti Meteoalarm gdje se očekuju olujni udari bure, najjači do 65 km/h.

U nedjelju na istoku zemlje moguć snijeg

U nedjelju se na kopnu očekuje djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. DHMZ javlja kako tada može pasti malo snijega, uglavnom na istoku zemlje. Bit će hladno, osobito u noći i ujutro.

U nedjelju je na Jadranu uz promjenjivu naoblaku moguća mjestimična kiša. Očekuje se i kako će olujna bura potkraj nedjelje oslabiti.

 


 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz prognozu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: prognoza.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.