VINSKI RATOVI Jakovčić: Svi smo izgubili previše živaca na borbu oko terana, treba smiriti strasti

Foto: FAH

HRVATSKO-slovensko sporenje oko terana je pred raspletom, no isti bi mogao biti odgođen odluči li Slovenija tužiti Europsku komisiju.

IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji se u Bruxellesu problemom terana bavi od početka mandata, nada se kako će delegirani akt Europske komisije biti prihvatljiv svima te da će se oko terana smiriti strasti, piše Glas Istre.

"Slovenski vinari već desetljećima uspješno proizvode i prodaju odlično vino kojega svi znamo kao Kraški Teran. Dakle, ništa se neće dogoditi lošega za njih ako naši vinari, kao i dosada, imaju Teran na tržištu. Uvjeren sam da bi za Teran trebala trojna prekogranična zaštita izvornosti: hrvatska, slovenska i talijanska.

Moderno rješenje

To bi bilo moderno rješenje u europskom duhu. Uostalom istarski pršut je tako prekogranično zaštićen i nadam se da će to biti uskoro i s istarskim ekstradjevičanskim maslinovom uljem. Izgubili smo svi samo previše vremena i živaca, a nije nam trebalo", navodi Jakovčić, koji je također objasnio i što točno predviđa delegirani akt Komisije o teranu.

"Delegirani akt kaže da se vino Teran u Istri proizvodi od sorte Teran i da etiketa na boci mora imati u istom vidnom polju riječi:  "Hrvatska Istra - Teran".

Riječ "Teran" mora biti napisana u manjem fontu od oznake "Hrvatska Istra". To je pravorijek Europske Komisije. On je kompromisan i prihvatljiv jer zadržava riječ "Teran" u nazivu vina. Nakon što Akt stupi na snagu očekujem normalnu prodaju vina", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.