40.000 Zagrepčana opet bez tople vode. "Imam 90 godina, zagrijavam lonac. Teško je"

Foto: Index

Stanovnici tri zagrebačka kvarta ovog su tjedna ostali bez tople vode i neće ju imati dva tjedna. Špansko, Malešnica i Gajnice, koji zajedno broje oko 40.000 stanovnika, na tu situaciju su već navikli s obzirom na to da se ona ponavlja od 2021. godine. Prošle je godine bilo najgore jer su bez tople vode ostali čak tri puta po tri tjedna, što znači da je nisu imali većinu ljeta.

Iz HEP-a ponovno objašnjavaju da se radi o projektu "Revitalizacije vrelovodne mreže na području grada Zagreba".

"U razdoblju od 2021. do 2023. godine revitalizirano je 40 kilometara vrelovodne mreže, što podrazumijeva ukupno 80 kilometara vrelovodnih cijevi s obzirom na to da je cjevovod dvosmjeran. U razdoblju od 2024. do 2026. godine planira se zamijeniti 26.2 kilometra vrelovodne mreže, odnosno ukupno 52.4 kilometra dotrajalih vrelovodnih cijevi", navode iz HEP-a i tako nagoviještaju će se ovo ponavljati i sljedeće dvije godine.

Pričali smo s ljudima u Španskom i Malešnici, a njihova su mišljenja podijeljena. Dok nekima jako smeta što nema tople vode jer se ne mogu tuširati ni prati suđe, drugi kažu da im je kupanje u hladnoj vodi osvježavajuće.

Jedna nam je gospođa rekla da kod nje temperatura vode varira iz dana u dan, pa je to možda razlog različitog dojma.

"Jučer je voda bila izdrživa, danas je ledena"

"Samo sam ih čekala da opet obustave toplu vodu, užas, ovo je već treća godina zaredom. Moraš grijati vodu i osjećaš se nekako glupo. Ja se još nekako otuširam u hladnoj vodi, ali moja starija kći se teško nosi s tim. Jučer je temperatura vode još bila nekako izdrživa, no danas je bila baš ledena", ispričala nam je Ružica, koja živi u zgradi.

S druge strane, dvije gospođe koje žive u kućama kažu da voda kod njih nije baš toliko hladna. "Nismo ni primijetile da nema tople vode. Pa nije baš tako hladna, mlačna je. Voda prolazi kroz toplu zemlju, po ovim vrućinama je osvježavajuća", rekle su.

S njima se slaže i mlađa djevojka. "Mogu podnijeti tuširanje u hladnoj vodi, zapravo mi i paše. Tako se tuširam svako ljeto, već je to praksa tu", kazala je Belma.

Situaciju bez tople vode najteže, izgleda, podnose stariji ljudi i djeca. Tako nam je gospođa Marija rekla da joj je jako teško palo kada je prekjučer vidjela da opet nema tople vode. "Čujte, to nikako nije dobro. Voda je jako hladna, ja živim sama i moram si sama grijati vodu. Imam 90 godina i zagrijavam lonac. Zatim to stavljam u kadu i tako se nekako tuširam. Teško je", kaže.

"Ostala sam bijesna"

"Saznavši da ponovno neće biti tople vode na dva tjedna sam ostala najblaže rečeno bijesna. Ne zato što sam razmažena ja i moji ukućani, već zato što smo prošle godine gotovo cijelo ljeto bili bez tople vode. Tuširanje ledenom vodom čak ni u ovim danima, kada su ekstremne vrućine, nije nimalo ugodno.

Šok koji radite organizmu ledenom vodom samo prouzročuje kasnije pojačano znojenje, a i medicinski je dokazano da naglo širenje i skupljanje žila nije dobro za naše zdravlje, bez obzira na to tko što mislio.

"15 dana je dugo"

Grijanje vode, pa čak i u kuhalu za vodu, za 21. stoljeće je stvarno primitivno. A da ne govorimo za kućanstva s malom djecom i nepokretnim ili teško pokretnim osobama. Računi su bili manji, ali ne znatno, no teško je reći koliko s obzirom na divljanje cijena", rekla nam je Renata.

"U petak putujem tako da ću djelomično izbjeći ovu situaciju s toplom vodom. S obzirom na to da nisam svladala metodu kupanja Wima Hofa u hladnoj vodi, moram grijati vodu i polijevati se da bih se okupala. Na prvi pogled ne izgleda strašno, ali s obzirom na to da se ljeti češće peremo, 15 dana je dug period. Četvero nas je u kućanstvu tako da proces kupanja na dnevnoj bazi traje li ga traje", kazala je Hannah.

HEP: Moguće produljenje

Iz HEP-a su nam objasnili da radovi zbog kojih je ljudima u Španskom, Malešnici i Gajnicama obustavljena isporuka tople vode obuhvaćaju zamjenu dotrajalog magistralnog vrelovoda u Ulici Dragutina Golika novim, kako bi se osigurala kontinuirana i sigurna isporuka toplinske energije stanovnicima zapadnog dijela grada Zagreba.

"Terminski planovi su usklađeni s izvođačima radova te prema trenutnim informacijama nema poteškoća u provođenju radova na predmetnom gradilištu koje bi utjecale na dužinu prekida isporuke tople vode. Međutim, kao i kod svih radova koji se provode u gusto naseljenim područjima, unatoč najboljoj pripremi, ponekad su moguće neplanirane tehničke poteškoće koje mogu uzrokovati produljenje obustava isporuke krajnjim kupcima.

Tijekom izvođenja ovog Projekta od počeka 2021. do sada bilo je svega tri produljenja trajanja obustava isporuke tople vode iako je bilo aktivno 70 gradilišta na kojima je zamijenjeno ukupno 80 kilometara vrelovodnih cijevi", objasnio je direktor HEP Toplinarstva Tomislav Brnadić.

Dio računa bit će smanjen

"Vezano za Vaš upit oko troškova toplinske energije za vrijeme trajanja obustave isporuke tople vode, napominjemo da se računi za toplinsku energiju sastoje od fiksnog i varijabilnog dijela. U danima kada nema isporuke tople vode mjerilo u toplinskoj podstanici neće evidentirati potrošnju toplinske energije, što će se odraziti na varijabilni dio mjesečnog računa, odnosno varijabilni troškovi krajnjih kupaca će biti niži.

Fiksni dio računa (paušal) ostat će nepromijenjen jer kroz njega krajnji kupci podmiruju troškove bez kojih ne bi bilo moguće funkcioniranje toplinskog sustava, a oni uključuju trošak materijala i rada na proizvodnim postrojenjima te vrelovodnoj i provodnoj mreži, troškove ugovaranja i obračuna te stručno upravljanje, rukovanje i održavanje toplinskih podstanica, koje su u vlasništvu krajnjih kupaca, a one su HEP Toplinarstvu predane na upravljanje i održavanje. Slijedom navedenog, dio troška ukupne investicije revitalizacije vrelovodne grada Zagreba, koji nije financiran sredstvima Europske unije, podmiruje se također iz fiksnog dijela računa za toplinsku energiju.

Na kraju koristimo ovu priliku da krajnje kupce i građane Zagreba zamolimo za strpljenje i razumijevanje tijekom revitalizacije vrelovodne mreže jer će po završetku radova dobiti stabilniju i kvalitetniju opskrbu toplinskom energijom sljedećih 40 godina", poručuje Brnadić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.