Više od tisuću letova otkazano u Njemačkoj, štrajkovi pogodili oko 200.000 putnika

Radnici osiguranja u većini većih njemačkih zračnih luka danas su u jednodnevnom štrajku zbog spora oko plaća, što je dovelo do masovnog otkazivanja letova. Sindikat ver.di, koji je u utorak najavio štrajk, pozvao je radnike na štrajk u 11 zračnih luka, u Frankfurtu, Berlinu, Kölnu, Duesseldorfu, Hamburgu, Stuttgartu, Leipzigu, Hannoveru, Dresdenu, Bremenu i Erfurtu.

Zračne luke u Bavarskoj, uključujući München, drugu najprometniju u zemlji, nisu bile pogođene. Svi odlasci za taj dan iz Berlina, Hamburga i Stuttgarta otkazani su prije početka štrajka. Otkazano je i oko četiri petine letova u Kölnu i jedna trećina u Duesseldorfu.

Oko 1100 letova otkazano

U Frankfurtu je operater najprometnije zračne luke u Njemačkoj rekao da će sigurnosne kontrolne točke izvan tranzitnog područja ostati zatvorene. Putnicima koji onamo planiraju krenuti savjetuje se da ne dolaze u zračnu luku. No, neki su letovi ipak omogućeni, pa je tako Lufthansa planirala obavljati veći dio rasporeda, uključujući interkontinentalne letove.

Grupa operatera zračne luke ADV procjenjuje da će ukupno oko 1100 letova biti otkazano ili odgođeno, što će utjecati na oko 200.000 putnika, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Tri runde radničkih pregovora nisu dovele do dogovora o plaćama za oko 25.000 zaštitarskih radnika. Ver.di traži povišicu od 2,80 eura po satu za sve zaposlenike i poziva na bonuse za prekovremeni rad koji bi se uveli od prvog dodatnog sata. Udruga poslodavaca kaže da je ponudila povišicu od 4% ove godine i 3% iduće godine, kao i ustupke kada će početi bonusi za prekovremeni rad. Razgovori bi se trebali nastaviti 6. veljače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.