Vjeroučitelj dobio otkaz jer Bozaniću nisu bile smiješne njegove karikature

VJEROUČITELJ karikaturist ostao je bez posla jer je Bozaniću zasmetalo što je na duhovit način prikazao crkvene službenike. Tihomir Lovrić radio je kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi Svetog Križa Začretja do onoga dana kada je karikature objavio.

Na duhovit način ovjekovječio je predsjednika Hrvatske biskupske konferencije monsinjora Marina Srakića na zahodskoj školjci i glavnog urednika Glasa Koncila velečasnog Ivana Miklenića na wc-u s toaletnim papirom od Glasa Koncila, velečasnog Zlatka Sudca sa svastikom na čelu te mnoge druge.

Zadovoljavao je sve uvjete kao vjeroučitelj dok nije objavio karikature

U travnju kada su karikature izašle u javnost crkva nije reagirala, ali radno mjesto u novoj školskoj godini nije ga dočekalo, piše Večernji list. Glasnogovornica Zagrebačke nadbiskupije Matilda K. Stanić izjavila je kako je Lovrić imao mandat za vjeroučitelja Zagrebačke nadbiskupije koji traje do opoziva, budući da nije zadovoljavao uvjete za vjeroučitelja, mandat mu je opozvan. Lovrić je zadovoljavao uvjete sve dok se sporne karikature nisu objavile.

Vjeroučitelj je komentirao cijelu tu situaciju riječima: "Ovoga ljeta mons. Valentin Pozaić potpisao je dekret kojim sam maknut sa svojeg radnog mjesta, i to bez prethodna razgovora koji čak i Kodeks kanonskog prava predviđa. Dekret navodi seriju optužbi protiv mene te, u isto vrijeme, razotkriva kafkijanske metode onog istog Ureda u kojem je sastavljen - kaptolskog Informbiroa. Uklonjen sam na način kako se to radilo u diktaturama i vojnim režimima", oštar je bio Lovrić.

Inače, vjeroučitelji moraju dobiti "kanonski mandat" od mjesnog biskupa ili nadbiskupa i tek tada smiju predavati u školi. Vjeroučiteljima je poslodavac biskupija ili nadbiskupija koja odlučuje o tome hoće li se nekome dati ili uskratiti vjeroučiteljski mandat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.