Vještakinja na suđenju Rončeviću: Vojni kamioni su plaćeni 14 milijuna kuna više

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje bivšem ministru Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću zbog sumnjive nabave vojnih kamiona.

Po svjedočenju vještakinje knjigovodstvene struke Smiljane Josipović, može se zaključiti kako su kupljeni kamioni preplaćeni za čak 14 milijuna kuna. Potvrdila je da je tvrtka Eurokamion svoju ponudu poslala bez PDV-a, što je bilo suprotno uvjetima natječaja.

Eurokamion ponudio petu najnižu cijenu

Po toj ponudi, Eurokamion je ponudio tek petu najnižu cijenu u natječaju. Dok je njihova ponuda za 39 kamiona bila 34 milijuna kuna, Automehanika ih je nudila za 20 milijuna kuna, a MAN Importer za 24 milijuna kuna. Obrana je neprimjerenim nazvala današnje vještačenje te tvrde kako se ne radi o kamionima istih tehničkih karakteristika.

Na zadnjem ročištu je bivši vršitelj dužnosti glavnog inspektora obrane, general Jozo Miličević, izjavio da je Rončević naredio da se promijeni izvješće o nabavi kamiona. Rončević mu nije ostao dužan te ga je optužio da je njegov iskaz formulirao SDP-ovac Nenad Stazić koji je bio predsjednik saborskog povjerenstva koje se bavilo nabavom kamiona.

Rončević napao Miličevića

Rončević smatra kako je Miličević i u svjedočenju pred tim povjerenstvom govorio laži koje je onda ponovio na sudu. Rončevića i Bačića se tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. godine hrvatski proračun oštetili za više od 10 milijuna kuna. Prvi natječaj je bio poništen zbog toga što nije bilo dovoljno novca pa se krenulo u izravnu pogodbu kojom su se kupili skuplji kamioni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.