Vlada Kršćanskoj koaliciji isplatila 27 tisuća eura: "Katolička crkva je i dalje privilegirana"

HRVATSKA Vlada je članicama Hrvatske kršćanske koalicije isplatila 27 tisuća eura zbog izgubljenog spora pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Isplaćena je dosuđena neimovinska šteta od 27 tisuća eura te još 4570 eura za troškove nastale na sudu. Jučer su se predstavnici Hrvatske kršćanske koalicije susreli da predsjednikom Komisije za odnose s vjerskim zajednicama ministrom Jasenom Mesićem u vezi izvršenja presude "Savez Crkava Riječ Života i ostali protiv Hrvatske. Dogovoreno je da je krajnji rok 9. rujna ove godine do kojeg bi Vlada trebala poraditi na cjelovitim promjenama te izraditi akcijski plan koji će biti poslan Odboru ministara Vijeća Europe.

"Katolička crkva je i dalje privilegirana"


"Unatoč Ustavu RH, koji jamči jednakost svih vjerskih zajednica pred Zakonom, Katolička crkva je i dalje privilegirana radi međunarodnih Ugovora koja se sklopila sa Republikom Hrvatskoj, dok se ostale vjerske zajednice nelegitimno dijele na više kategorija", tvrde iz Hrvatske kršćanske koalicije.

"Iako je 2002. godine donesen Zakon o vjerskim zajednicama, on nije primjenjiv za mnoge jer za ispunjavanje većinu stavki tog Zakona potrebno je sklopiti Ugovore sa državom", dodaju iz Hrvatske kršćanske koalicije. Tvrde da je stavka u Zakonu koja kaže da država može sklopiti ugovore, a i ne mora, izazvala niz diskriminacijskih stavova, zaključaka i prakse Vlade i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, a na štetu registriranih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.