Vlada pokreće pregovore sa sindikatima, spominje se smanjenje rashoda

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA vlada danas je održala telefonsku sjednicu nakon koje je medijima poslala priopćenje o tome što je na njoj odlučeno.

Pišu kako su odlučili pokrenuti postupke pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i kako imenuju pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske u te svrhe.

Kreću pregovori

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Vlada je danas, 4. svibnja, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske. 

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske, kao i Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Sporazumu o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade. 

Također, donesena je Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade”, priopćili su iz vlade.

S kim će sve pregovarati? 

Iz vlade su poslali i obrazloženja u kojima se vidi s kim će se sve pregovarati i oko čega. 

Osnovana su četiri pregovaračka odbora, a u svima njima su Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, potom Zdravko Marić, ministar financija, i na koncu Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Iz vlade su poslali i obrazloženja za svaki odluku. Pokreću se tako pregovori s državnim službenicima i namještenicima i to po dvije stavke, vezano za Kolektivni ugovor i vezano za Temeljni kolektivni ugovor. 

Zajedničko svakom od dokumenata je spominjanje "smanjenja rashoda za zaposlene".

 

Pokreće se I postupak pregovora o sklapanju Dodatka Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Na koncu, pokreće se postupak pregovora o sklapanju dodatka Sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike, koji je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici održanoj 18. prosinca 2019. godine i koji je potpisan 18. prosinca 2019. godine.