Vlada povećala minimalac na 3.120 kuna bruto

Screenshot: YouTube

VLADA je na današnjoj sjednici uvojila prijedlog uredbe o visini minimalne plaće koja bi u 2016. godini trebala iznositi 3.120 kuna bruto.

"Sa socijalnim partnerima nismo postigli suglasje pa je Vlada predložila da minimalna plaća iznosi 3.120 kuna", objasnio je Mirando Mrsić.

Trenutno bruto minimalna plaća iznosi 3.029,55 kuna tako da je riječ o uvećanju za 3 posto to jest 90,45 kuna više u odnosu na ovu godinu.

Mrsić je nakon sjednice vlade rekao da je to bila zakonska obveza jer uredba za ovu godinu istječe sa zadnjim danom godine.

"Da nismo danas donijeli uredbu nastala bi pravna praznina koja bi onemogućila da se u određenom dijelu sustava stvari izračunavaju", rekao je Mrsić.

Minimalac najčešći u prerađivačkoj industriji

Iako minimalna plaća u prosječnoj plaći sada sudjeluje s oko 38 posto, Mrsić kaže da - kada se promatraju dijelovi ekonomije, u prvom redu prerađivačka industrija u kojoj se „minimalac“najviše korisiti - udio minimalne plaće u prosječnoj plaći u prerađivačkoj industriji je 43 posto.


Sadašnja vlada je minimalnu plaću povećala za tri posto iz dva razloga. Jedan je porezno rasterećenje koje nije zahvatilo minimalnu plaću jer je ona neoporeziva.

S druge strane, kaže, procijenjeno je da će se sljedeće godine nastaviti rast ekonomije i da će rasti BDP i plaće.

Zaštita od siromaštva

Za novu vladu je rekao da se nada da će joj biti do boljitka građana. Smatra da posljedica rada nove vlade mora biti smanjenje broja radnika koji primaju minimalnu plaću i povećanje iznosa minimalne plaće u iznosu prosječne plaće, što su HDZ i Most obećavali u kampanji.

„Nadam se da će se u ovom ritmu s ovim projekcijama rast minimalne plaće nastaviti i u sljedećim godinama jer je to jedna od najefikasnijih zaštita radnika od siromaštva“, rekao je Mrsić.

Zaključivši kako Hrvatska svoj gospodarski rast ne može temeljiti na jeftinom radu, rekao je kako se nada da će to i nova vlada uvažiti.

Na sjednici Vlade usvojena je i odluka o kriterijima i načinima financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za prvo tromjesečje 2016., za što je odlukom o privremenom financiranju osigurano 73,9 milijuna kuna.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.