LOKALNI IZBORI

Vlahušić tražio zabranu emisije: Nisam osuđena osoba, nego dijete anđeo nebesko

Screenshot: Libertas TV

ANDRO VLAHUŠIĆ, bivši gradonačelnik grada Dubrovnika pravomoćno osuđen u aferi Šipan na šest mjeseci zatvora uz uvjet godinu dana kušnje, pokušao je cenzurirati političko sučeljavanja na jednoj dubrovačkoj televiziji jer je njegov protivnik spomenuo upravo tu presudu te postupke koji se i dalje vode protiv Vlahušića. Naime, Vlahušić se natječe za gradonačelnika grada Dubrovnika te tvrdi da je rehabilitiran 2019. godine, kao i da nitko nema pravo pozivati se na njegov dio biografije u kojem je osuđen za kriminal za vrijeme dok je bio gradonačelnik. No, krenimo redom.

>> Index otkriva: Dubrovnik neće moći povlačiti sredstva iz EU fondova ako će gradom vladati kriminalac

Vlahušić je bio gradonačelnik grada Dubrovnika od 2009. godine pa sve do 2017. godine. USKOK ga je teretio za slučaj iz 2010. godine, kada je izdao nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki političara Pera Vićana, koja se našla u poteškoćama. Vlahušić je bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

Vlahušić je imao ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, pa je dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine. Vlahušić je nepravomoćno osuđen 2012. godine, da bi tri godine kasnije Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu.

No, to nije jedini problem za Vlahušića. USKOK ga tereti zbog sumnje da je grad oštetio za najmanje milijun kuna pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću za korištenje tvrđave Revelin, koja se nalazi u gradskom vlasništvu. Suđenje i dalje traje.

>> Nastavljeno suđenje Vlahušiću i Frankoviću. "Posao od tri dana plaćen je 3000 eura"

Krajem 2016. godine donesen je na Mostov prijedlog Zakon o lokalnim izborima, koji je u dijelu medija nazvan Lex Vlahušić, a kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranilo kandidiranje na lokalnim izborima. Vlahušić se tako nije mogao kandidirati 2017. godine na izborima, a a za gradonačelnika je izabran Mato Franković iz HDZ-a.

Vlahušić: Ja sam čist!

Vlahušić je početkom ove godine izjavio da je rehabilitacijski rok istekao krajem 2019. godine te se kandidirao za gradonačelnika Dubrovnika.

"Ja sam čist", rekao je tada Vlahušić, dodavši da je suđenje za aferu Revelin, koje i dalje traje, politički progon.  

I sve bi bilo za Vlahušića idealno da u nedavnom sučeljavanju gradonačelničkih kandidata za Libertas televiziji njegov protukandidat Đuro Capor, s liste Srđ je naš, nije više puta spomenuo dio političke biografije Vlahušića, koja uključuje pravomoćnu presudu i optužbe USKOK-a.

Vlahušić je tijekom emisije manje-više prešutio Caporovo podsjećanje na to, no nakon emisije prišao je voditelju i uredniku Libertas Televizije Matku Saltariću.

Objavi, imaš tužbu!

"Imaš, Matko, jedan ogromni problem. Ne mogu ti pomoći. Ako izađe ova emisija, imaš apsolutnu sudsku tužbu. Ja nisam pravomoćno osuđena osoba. Ja sam osoba čista kao dijete anđeo nebesko", rekao mu je Vlahušić. Vlahušićevu prijetnju možete vidjeti i u videoprilogu:

Emisija, inače, nije išla uživo te će, prema informacijama s Libertas Televizije, biti prikazana danas tijekom dana. Capor je povodom prijetnji Vlahušića održao i posebnu konferenciju za novinare.  

"To što je netko rehabilitiran i što može donijeti potvrdu o nekažnjavanju, kao što je tu u slučaju s Androm Vlahušićem, ne znači da je njegov prekršaj ili afera nešto što je tabu tema. Hoćemo li onda iz medija ukloniti sve članke o aferi Šipan?" pitao se danas javno Capor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.