Vlasnik firme platio detektivu da prati radnicu na bolovanju. Ona ga tužila i dobila

Ilustracija: Shutterstock

ODVJETNIČKA vježbenica tužila je odvjetnički ured u kojem je radila jer je tvrtka unajmila detektivsku agenciju koja ju je pratila kako bi utvrdila je li ona stvarno na bolovanju. Bivša zaposlenica odvjetničkog ureda nepravomoćno je dobila spor na varaždinskom Općinskom sudu.

Poslodavac je zaključio da je vježbenica povrijedila radne obveze i "zlouporabila institut privremene nesposobnosti za rad" te joj je zato uručio izvanredni otkaz. Zbog toga ga je odlučila tužiti.

Žena tvrdi da je bila opravdano odsutna s posla zbog bolesti, o čemu je na zakonski utvrđen način i pravovremeno obavijestila poslodavca, piše Večernji list. U tužbi je navela da to zato ne može biti okvalificirano kao teža povreda radne obveze. 

Detektiv pratio zaposlenicu više od 16 sati dnevno

Poslodavac je mislio da je zaposlenica lagala da je bolesna jer joj nije odobrio godišnji odmor. Unajmio je detektiva koji je ženu pratio više od 16 sati dnevno. Za taj posao detektiv je bio angažiran u razdoblju od 25. srpnja 2019. do 2. kolovoza 2019.

Detektiv je rekao da je prema informacijama kojima je raspolagao znao kojeg dana će radnica posjetiti svoju liječnicu, pa je toga dana nadzirao ambulantu, navodi Večernji list. Zabilježio je da je žena zaista bila na pregledu. Odvjetnički ured u kojem je radila zaposlenici je poslao i kontrolu bolovanja i prijavio ju je policiji. Tražili su da zaposlenicu pozovu na izvanredni liječnički pregled zbog lijekova koje je u to vrijeme uzimala. 

Bivša zaposlenica odvjetničkog ureda navela je da je iz kuće izlazila samo kada bi s majkom išla u crkvu na misu, na pregled liječnici opće prakse, na psihijatriju i u teretanu. Tvrdi da joj je liječnica preporučila da se "makne iz kuće".

Zaključak suca je da poslodavac nije dokazao da je imao opravdan razlog za izvanredni otkaz vježbenici jer privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdan razlog za otkaz, prenosi Večernji list.