Vlasnik firme u Zagrebu uvodi radni tjedan od četiri dana, plaće ostaju iste

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NIZOZEMAC Jan de Jong, koji živi i radi u Hrvatskoj, od rujna za svoje zaposlenike uvodi četverodnevni radni tjedan, bez da im smanjuje plaću.

Jučer je na svom LinkedIn profilu objavio da pokreće četverodnevni radni tjedan i tom smo prilikom ponovno razgovarali s njim.

"Naš tim je oduševljen"

"Tvrtka Webpower Adria upravo je svojim zaposlenicima dala povećanje od 20%. Ne, ne u novcu, nego u slobodnom vremenu. Uvodimo četverodnevni radni tjedan - za istu plaću! Osim toga, odluka hoće li moje kolege raditi od kuće ili iz ureda, to je u potpunosti njihova odluka. Svi smo mi pojedinci s različitim sklonostima", napisao je Jan De Jong na svom LinkedIn profilu.

"Ako možemo raditi svoj posao s bilo kojeg mjesta, tko smo onda mi da kažemo da se treba raditi iz ureda? Čvrsto vjerujem u snažne riječi Sir Richarda Bransona: 'Ako se brinete za svoje osoblje, oni će se brinuti za vaše klijente.' Naš tim je bio oduševljen kad je čuo da od rujna počinjemo četverodnevni radni tjedan", stoji u objavi.

"Sljedeći im je zadatak međusobno se dogovoriti tko će koji dan uzeti slobodno, jer predstava se mora nastaviti. Naravno da ćemo našim dragim klijentima ostati na raspolaganju 5 dana u tjednu. Cilj uvođenja četverodnevnog radnog tjedna je smanjiti stres i povećati produktivnost - kao što su mnoga istraživanja pokazala da će to biti rezultat. Ne poznajem nijednu hrvatsku tvrtku koja to nudi, pa smo mi u Webpower Adria ponosni što smo među prvim tvrtkama u Hrvatskoj koje su uvele četverodnevni radni tjedan. Zar ne biste voljeli raditi četiri dana u tjednu za istu plaću?" navodi De Jong u postu na LinkedInu.

Tvorac ideje o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade

Index je svojevremeno objavio intervju de Jongom, kad je predstavio ideju o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade, nakon čega je Hrvatska i krenula s izdavanjem viza za digitalne nomade.

>>Nizozemac ima ideju. Tvrdi da Hrvatska može zarađivati 500 milijuna kuna mjesečno

Ovog puta Jan de Jong kreće s novim projektom - uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna, što je oduševilo zaposlenike njegove tvrtke Webpower Adria.

De Jong nam je prije godinu dana u intervjuu opisao svoj dolazak i život u Hrvatskoj te je objasnio kojim se poslom bavi njegova tvrtka.

>>Nizozemac u Hrvatskoj otvorio tvrtke. Želi usred krize zaposliti puno ljudi

"Nakon istraživanja što bih mogao, shvatio sam da se želim baviti e-mail marketingom i tako sam 2016. godine otvorio kompaniju Webpower Adria d.o.o., koja je specijalizirana platforma za marketing automatizaciju i slanje newslettera", ispričao nam je De Jong u ranijem intervjuu.

Kako je došao na tu ideju?

Kako je za Index danas ispričao, njegova tvrtka Webpower Adria ima 9 zaposlenika, koji uglavnom rade od kuć. Jedan kolega radi iz Osijeka, a još jedan je u Rijeci.

"Ja konkretno radim iz Splita, dok mi ostatak tima radi iz Zagreba. Prosječan zaposlenik ima 28 godina", kazao nam je.

Na pitanje kako je došao na tu ideju, ispričao nam je da su ga na to potaknule ostale zemlje.

"U zemljama poput Islanda proteklih su godina proveli nekoliko eksperimenata testirajući četverodnevni dnevni radni tjedan, a prema tim rezultatima rad od 4 dana u tjednu smanjio bi stres i povećao produktivnost. Također, u Nizozemskoj je vrlo uobičajeno raditi manje od 5 dana i ljudi to općenito vole", rekao je De Jong za Index te dodao da očekuje veće zadovoljstvo svojih zaposlenika, što bi trebalo rezultirati zadovoljnim klijentima.

Pitali smo ga kako su njegovi zaposlenici reagirali kad im je priopćio tu novost.

"Neki moji zaposlenici su i plakali od sreće"

"O, pa bili su jako uzbuđeni kad smo im to rekli. Toliko su se smijali od sreće, a neki su čak od sreće i zaplakali", kazao je.

Zanimalo nas je hoće li i on, kao vlasnik, također raditi 4 dana u tjednu.

"Za mene kao poduzetnika to funkcionira malo drugačije. Webpower Adria nije jedina tvrtka u kojoj radim. Prošle sam godine postao suosnivač tvrtke CROP, s ciljem izgradnje visokotehnoloških staklenika za uzgoj rajčice u Hrvatskoj. Također sam i suosnivač Udruge Digitalni Nomadi Hrvatska, gdje nam je misija ujediniti i podržati digitalne nomade koji dolaze u Hrvatsku. Nijedno od tih poduzeća ili aktivnosti ne zahtijeva moje uključivanje 40 sati tjedno, no kad se sve zbroji, na kraju radim pet dana u tjednu", rekao nam je De Jong.

Na pitanje što očekuje od četverodnevnog radnog tjedna za svoje zaposlenike, kazao nam je da se radi o jednoj novosti, baš kao što je bio i rad od kuće prošle godine kad je buknula pandemija.

"Vjerujem da će jednom, kad pokažemo da rad od 4 dana u tjednu čini zaposlenike sretnima, da su pod manjim stresom, da su ujedno i produktivniji, vjerujem da će tada sve više tvrtki slijediti taj primjer", kazao nam je.

O novom radnom vremenu: Ostajemo na 8 sati. Ako treba, ostat ćemo koji sat duže

Dodao je da je o toj odluci počeo razmišljati prije ljeta.

"Prije donošenja odluke istražili smo koliko su naši zaposlenici trenutno opterećeni, kako bismo vidjeli hoće li četverodnevni radni tjedan imati negativan utjecaj na to kako radimo. Zaključili smo da bismo zaista mogli uvesti četverodnevni radni tjedan i jako smo uzbuđeni zbog ovog novog poglavlja za našu tvrtku", kazao nam je Jan de Jong.

Pitali smo ga i hoće li zbog četverodnevnog radnog tjedna produžiti radno vrijeme.

"Ostajemo raditi 8 sati dnevno, no ako bude potrebno ostati i koji sat više, vjerujem da će zaposlenicima to biti bolje nego da rade pet dana u tjednu", istaknuo je De Jong.

Ispričao nam je i da je prošle godine proširio svoj tim s još dvoje kolega.  

"Napravili smo odličan posao s kampanjom #KupujmoHrvatsko. Za svakih 25 tvrtki koje bi prešle s usluga poput MailChimpa, ili drugih inozemnih davatelja usluga, na Webpower Adria zaposlili bismo 1 zaposlenika s punim radnim vremenom u Hrvatskoj. Ta je kampanja rezultirala s 50 novih klijenata, što nam je omogućilo da zaposlimo još dvoje kolega", kazao je.

Smatra da bi se u budućnosti mnoge tvrtke mogle odlučiti na četverodnevni radni tjedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.