Voda zarobila 150 konja. Načelnik: Upozorili smo još u petak, vlasnici su neodgovorni

Foto: Nikola Cutuk

Dio konjogojaca iz sisačke Gornje Posavine poručio je kako je u poplavljenom Odranskom polju ostalo zarobljeno više grla konja koji su tamo na slobodnoj ispaši, a načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš rekao je da su u više navrata konjogojce upozoravali na opasnost.

"U nekoliko smo navrata blagovremeno konjogojce upozorili da konjima prijeti opasnost od poplave. Takvu su im obavijest uputile Hrvatske vode, a i Općina Martinska Ves je posredstvom konjogojskih udruga upozorila uzgajivače. Od petka su imali vremena da dotjeraju konje na sigurna mjesta", rekao je za Hinu načelnik Općine Stjepan Ivoš. 

Nažalost, kaže, za svake se poplave događa da nekoliko grla strada, jer su, kako kaže, neki konjogojci neodgovorni, a to se dogodilo i za prošle poplave.

U Posavini je, naime, dugogodišnja praksa da se konji već na proljeće puštaju na slobodnu ispašu u Odransko polje, a onda se preko zime dovode u staje. Načelnik Ivoš je najavio kako je za utorak sazvan sastanak svih mjerodavnih na kojem će upravo problem zaostalih grla konja autohtone pasmine hrvatski posavac na poplavljenom području biti na dnevnom redu. 

Trenutačno je teško provjeriti o kojem se broju konja radi s obzirom na to da je veći broj konjogojaca svoje konje pravovremeno uklonio s ugroženog područja i dotjerao u staje. 

"Nitko nam neće pomoći"

Podsjetimo, Marko Velić, čijih je 30 konja među njih oko 150 koji su zbog poplave ostali zarobljeni u Odranskom polju između mjesta Desno Željezno i Desno Trebarjevo u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je ranije danas da im nitko ne pomaže spasiti životinje.

"Mi smo sinoć radili zečje nasipe, bojali smo se da ne pukne negdje Sava, pa nismo stigli sve konje maknuti. Maknuli smo ih oko 1000, ali ostalo nam je oko 150 komada na ispaši s malom ždrjebadi", govori Velić za Dnevnik.hr. Vlasnici konja sada ne mogu do njih. Voda ih je potpuno okružila, a životinje su u polju bez hrane.

"Išao sam pješke po vodi, voda mi je došla do vrata i dalje nisam mogao. Bio sam u šoku", rekao je Velić. "Ljudi plaču, ne mogu si pomoći. Zovu sve, ali im nema tko pomoći. To je veliki užas. Da se blago i mlada ždrjebad podavi u vodi, a do večeras ćemo bez svega ostati", užasnut je Velić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.