Voditeljica afganistanske TV intervjuirala talibana. Kontaktirali smo njenog urednika

Foto: ToloNews

NAKON što je u nedjelju pao glavni afganistanski grad Kabul, a vodstvo preuzeli talibani, odmah se potegnulo pitanje žena, kojima je za vrijeme vladavine talibana bilo zabranjeno raditi, školovati se, a bila su im uskraćena i mnoga druga prava.

Zato je iznenadila današnja objava Miraqe Popala, urednika vijesti na ToloNewsu, koji je na Twitteru objavio slike na kojima se vidi kako žena intervjuira talibana u TV studiju ToloNewsa.

Potom je objavio i drugi tvit s fotografijom druge voditeljice.

"Nastavili smo danas s emitiranjem programa koje vode naše žene voditeljice", napisao je Popal uz fotografiju voditeljice ToloNewsa.

Nakon objave na Twitteru, Popal je dobio brojne pohvale.

"Ovo je slika hrabrosti, predanosti i odlučnosti", jedan je od komentara na njegov tvit.

"Slobodni mediji bit će prvi izazov za novi režim talibana. Svaka čast za ToloNews", stoji u drugom odgovoru.

ToloNews je prvi afganistanski informativni kanal koji radi 24 sata dnevno, u vlasništvu grupe MOBY, a pokrenut je u kolovozu 2010. godine i jedan je od afganistanskih medijskih giganata.

Miraqa Popal: Imamo 25 posto zaposlenih žena

Index je stupio u kontakt s Miraqom Popalom koji je za Index odgovorio kakva je situacija te najavio da će njihove kolegice, koje rade kao novinarke, reporterke i voditeljice i dalje nastaviti s radom.

"Na ToloNewsu radi 25 posto žena od ukupno 70 zaposlenih. One će nastaviti s radom", odgovorio nam je Miraqa Popal na upit hoće li i dalje nastaviti s radom, dok nam na pitanje je li se taliban, kojeg je intervjuirala voditeljica ToloNewsa, bunio protiv toga, nije odgovorio.

Pitali smo ga što očekuje dalje, hoće li talibani zabraniti rad ženama, između ostalog i zaposlenicama ToloNewsa, te hoće li dati podršku svojim kolegicama.

"Nastavit ćemo svoj rad s kolegicama baš kao što smo i dosad, a vrijeme će nam pokazati dopuštaju li nam talibani da tako radimo ili ne", odgovorio je Miraqa Popal za Index.

Objavio slike s jutrošnjeg kolegija

Istaknuo je kako je na Twitteru objavio i fotografije današnjeg kolegija, a među nekoliko novinara, vide se i dvije novinarke. Dao nam je dozvolu da fotografije njihovih novinarki i voditeljica objavimo.

Podsjetimo, kad su talibani posljednji put vladali Afganistanom, od 1996. do 2001. godine, zatvorili su ženske škole i zabranili ženama rad. Nakon invazije SAD-a 2001. godine, ograničenja za žene su ublažena, čak i dok je rat bjesnio, a lokalna predanost poboljšanju ženskih prava, podržana od međunarodnih skupina i donatora, dovela je do stvaranja nove pravne zaštite. Zakon o eliminaciji nasilja nad ženama 2009. godine kriminalizirao je silovanje, zlostavljanje i prisilni brak te zabranio sprječavanje žena ili djevojaka da rade ili studiraju.

Ovog puta talibani obećavaju formiranje "afganistanske inkluzivne islamske vlade", iako nije jasno kako će to izgledati i hoće li novo vodstvo uključivati žene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.