Volonterski centar: Težimo tome da svaka osoba barem jednom volontira

Ilustracija: PIXSELL/Marijan Susenj

VOLONTERSKI centar Zagreb (VCZ) obilježava 25 godina rada tijekom kojih se bavio podizanjem svijesti o važnosti volonterstva za razvoj društva, a misija centra je da svaka osoba ima barem jedno volontersko iskustvo, istaknula je u srijedu izvršna direktorica VCZ-a Dunja Hafner.

VCZ je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i promicanjem volonterstva. Svojim djelovanjem nastoji povećati broj građana uključenih u volontiranje i broj volonterskih programa koji pridonose rješavanju problema u zajednici, rekla je Hafner.

''Težimo tome da svaka osoba u Hrvatskoj ima barem jedno volontersko iskustvo jer volontiranjem stvaramo empatično i humano društvo'', kaže Hafner.

VCZ je osnovan 1997. godine kao mali lokalni centar čije su prve misije bile doprinos antiratnoj kampanji te razvoj nacionalne i međunarodne mreže volontera. Od 2009. ta organizacija dodjeljuje nagradu ''Volonterski Oskar'' koja ove godine ima dvije nove kategorije.  

Uvodimo kategoriju za korporativni sektor kako bismo nagradili firme koje omogućuju i potiču zaposlenike da volontiraju dio svog radnog vremena te kategoriju za školski sektor, za škole koje promoviraju volontiranje među svojim učenicima, kaže izvršna direktorica VCZ-a

Organizacije civilnog društva brže od državnih institucija

Osim edukacije i povezivanja ljudi, VCZ zagovara javne politike koje doprinose razvoju volonterstva, istaknula je Julijana Kulušić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

''Volonterstvo se vrlo brzo razvija, dopune Zakona o volontiranju usvojene 2021. godine usklađuju Hrvatsku s postojećim trendovima te pobliže definiraju razne pojmove kao što su 'volonterski centar' ili 'koordinator volontera''', kaže.

Lokalni i regionalni volonterski centri poput zagrebačkog povezuju sve ključne dionike, a to su jedinice lokalne samouprave, akademska zajednica, mediji i organizacije civilnog društva, ističe Kulušić koja u volonterstvu vidi važan element u razvoju ravnopravnijeg društva i oblikovanju demokratskih promjena.

Organizacije civilnog društva imaju prednost pred državnim institucijama u brzini organiziranja i okupljanja ljudi spremnih doprinijeti u volonterskim akcijama, smatra Mateja Petrić iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

''Krize iza nas dodatno su naglasile vrijednost volontiranja, vrijednost nesebičnog davanja vlastitog vremena i znanja za dobrobit zajednice i ljudima u potrebi'', poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.