Vrhovni sud danas donosi odluku koja bi banke mogla koštati do 25 milijardi kuna

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VRHOVNI SUD trebao bi danas donijeti odluku o tome imaju li građani koji su konvertirali kredite iz "švicaraca" u eure pravo na obeštećenje. Ako Vrhovni sud presudi u korist oštećenih građana, oko 90 posto banaka u Hrvatskoj moglo bi, u najboljem slučaju, isplatiti građanima u ime obeštećenja od 20 do 25 milijardi kuna.

Presudna odluka za švicarac

Riječ je o presudnoj odluci za slučaj švicarac u Hrvatskoj. Podsjetimo, Vrhovni sud je po pitanju konverzije i njezinog utjecaja na obeštećenje potrošača čekao mišljenje Suda Europske unije koji je, kako je već poznato, odlučio da nije nadležan za odlučivanje. Sud Europske unije uputio je naše sudove da sami ocijene je li konverzijom uspostavljena ugovorna ravnoteža i izvršen povrat novca za građane koji su oštećeni u slučaju švicarac. 

Ako presuda Vrhovnog suda bude dala za pravo korisnicima kredita, a ne bankama, tim financijskim institucijama ostaje tek podići tužbu na Ustavnom sudu. No, banke će morati isplatiti oštećene građane po presudi Vrhovnog suda. Ne radi se o malom iznosu za banke. 

Odluka iz Strasbourga bitan vjetar u leđa

"U slučaju ništetnosti samo odredaba o valutnoj klauzuli i kamatnoj stopi, iznos obeštećenja se procjenjuje na 20-25 milijardi kuna", procjenjuje odvjetnik Igor Metelko, koji je zastupao klijente koji su tužili banke u ranijem razgovoru za Index. Iz Udruge Franak danas s nestrpljenjem čekaju odluku Vrhovnog suda.

"Na Vrhovnom sudu odlučuje se o bitnim pitanjima prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, pa se očekuje da će recentna presuda iz Strasbourga biti snažan vjetar u leđa sucima tog suda za brzo donošenje novih pozitivnih odluka, sa sigurnošću da banke nemaju nikakve šanse pobijati takve presude u Strasbourgu" poručeno je, uz ostalo, na toj konferenciji za novinare. 

Naime, Europski sud za ljudska prava odbacio je tužbe banaka. Presuda iz Strasbourga, tvrde iz Udruge Franak, zaključno je poglavlje kolektivnog slučaja Franak. Banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se na bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskom nivou potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje. 

Tužbe su krenule 2012. godine

Priča o slučaju Franak počinje u travnju 2012. godine kada je podignuta kolektivna tužba protiv osam hrvatskih banaka, a prva prijelomna odluka bila je ona iz srpnja 2013. godine kada je sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić presudio u korist oštećenih građana. Bila je to prva odluka koja je izazvala šok kod banaka.  

Pet godina kasnije, nakon pravosudne bitke, Visoki trgovački sud napokon je potvrdio presudu suca Radovana Dobronića čime je utvrđena ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope za svih 8 tuženih banaka. To isto potvrdio je i Vrhovni sud u rujnu 2019. godine, a u veljači 2021. godine Ustavni sud odbacio je tužbu banaka.