Vrhovni sud ukinuo presudu od osam godina zatvora i naložio novo suđenje za smrt 20-godišnjeg Splićanina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

VRHOVNI sud ukinuo je presudu kojom je Joško Božić Kudrić kažnjen sa osam godina zatvora zbog smrti 20-godišnjeg Nikole Krmeka. Lani je u Splitu nepravomoćno osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Dok su se vozili po splitskim prigradskim naseljima, Božić Kudrić nekoliko je puta udario Nikolu Krmeka. Izašli su iz automobila, Krmek je izgubio svijest i udario glavom o beton. Prebačen je u bolnicu, no umro je nakon dva tjedna.

Istraga se vodila zbog ubojstva, no Državno odvjetništvo odlučilo se za drugu kvalifikaciju djela. Božić Kudrić tvrdio je da nije imao nikakvu namjeru ubiti Krmeka. Kazao je da mu je žao jer su bili susjedi i prijatelji. Majka pokojnog bila je, pak, uvjerena da je njezin sin ubijen, a ponudila je i nekoliko mogućih razloga za to, između ostalog i zbog toga što je na suđenju u Šibeniku za nekakve krađe teretio okrivljenog.

19 puta osuđen

Zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te krivih zaključaka koje je izveo sudac Slavko Lozina, Vrhovni sud naložio je novo suđenje pred drugim sudskim vijećem. Bit će potrebno da novi sudac pažljivo utvrdi povezanost između udaraca koje je Krmek dobio u automobilu i gubitka svijesti i pada na beton. Svjedok koji se zajedno s njima vozio u automobilu tvrdio je da su se slučajno udarili, nakon čega je Božić Kudrić dao dvije pljuske Krmeku. Problem je i što vještak nije uspio odrediti zbog čega je Krmek izgubio svijest i srušio se na beton.

Branitelj Željko Gulišija rekao je na kraju suđenja da ni u mašti ne može zamisliti kako će sud obrazložiti i povezati pljuske koje je Krmek dobio u autu i tešku tjelesnu ozljedu koju je zadobio sat vremena kasnije kada je pao i izgubio svijest.

Sličnog je razmišljanja bio i okrivljeni, koji je sucu Slavku Lozini na objavi kazao da će mu presuda pasti kao kruška.

Božić Kudrić otkio je na suđenju kako je s Krmekom pušio heroin i kako mu je neizmjerno žao zbog njegove smrti. Iako se ne osjeća krivim, spreman je obitelji Krmek prepisati teren od 40 tisuća eura. 

Tužitelj Nikša Wagner tražio je, pak, maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Božić Kudrić dosad je osuđen 19 puta za razna kaznena djela s elementima nasilja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.