Vrhovni sud ukinuo rješenje o blokadi imovine Šime Luketina i ostalih iz Credo banke

VRHOVNI SUD prihvatio je žalbu Šime Luketina, bivšeg šefa Uprave propale Credo banke te ukinuo rješenje o blokadi imovine za svih šest osumnjičenika te članova njihovih užih obitelji, koji su se također našli na udaru Državnog odvjetništva. 

Argument koji je prihvatio Vrhovni sud: Ako Luketin nije uzeo sebi, zašto su mu blokirali imovinu?

Na splitskom Županijskom sudu nisu nam znali pojasniti koji su bili razlozi za ukidanje rješenja, no drže da zbog odluke Vrhovnog suda imovina osumnjičenika ipak nije deblokirana, nego da se radi tek o detalju formalne naravi koji automatski ne povlači i deblokadu.  

Joško Čeh, branitelj Šime Luketina, ima, pak, suprotno mišljenje te drži da bi se, s obzirom da trenutno ne postoji rješenje o blokadi, trebale skinuti sve zabilježbe u zemljišniku i Trgovačkom sudu koje se odnose na ukinuto rješenje.

Vrhovni sud je prihvatio njegovu argumentaciju kako je upitno zbog čega bi se blokirala imovina Šime Luketina i njegove supruge Jadranke, inače sutkinje splitskog suda, kada se on ni ne sumnjiči da je sebi priskrbio nezakonitu imovinsku korist.

Splitski sud napisao nerazumljivu izreku proturječnu obrazloženju?!

Blokade ostalih osumnjičenika, vlasnika banke Borisa Barača i Mirka Vukovića, njihovih sinova i članova Kreditnog odbora Marka Vukovića i Vibora Barača te Luketinovog kolege iz Uprave Mate Mišića, ukinute su, kako doznajemo, zbog bitne i apsolutne povrede postupka! Naime, splitski je sud, navodi se u rješenju, napisao izreku koja je nerazumljiva i proturječna obrazloženju. Zbog toga se žalbe ostalih osumnjičenika nisu ni razmatrale, već je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Ukinutim rješenjem bila je blokirana i imovina članova uže obitelji osumnjičenika. Osim kuća, terena, računa i vozila, bile su blokirane i dionice u vlasništvu osumnjičenika.

Čeka se novo rješenje s kvalitetnijim obrazloženjem

Sada se očekuje da sutkinja istrage Ljiljana Stipišić napiše novo rješenje s kvalitetnijim obrazloženjem koje bi možda uspjelo izdržati test Vrhovnog suda.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je da sud blokira imovinu osumnjičenika u sklopu istrage nezakonitosti u Credo banci koja je odlukom HNB-a zatvorena koncem prošle godine, nakon što je ustanovljen čitav niz nepravilnosti u radu. Ispostavilo se, naime, da su vlasnicima krediti odobravani bez osiguranja te da ih nisu ni vraćali pa su tako zapravo izvukli značajna sredstva, a banku i komitente odvukli u propast!

Šteta pola milijarde, a Vrhovni sud ukinuo blokadu jer nema zahtjeva oštećenika za naknadu štete?!

Premda šteta iznosi pola milijarde kuna i premda se na stečajnom ročištu Credo banke, koje se zbog manjka prostora moralo s Trgovačkog preseliti na Općinski sud, pojavilo stotinjak vjerovnika, među kojima se nalaze i Ekonomski fakultet u Splitu i Brodotrogir te nekoliko proslavljenih sportaša poput Ivice Mornara i Ivana Balića, Vrhovni sud je u ukidnom rješenju naveo kako nema podataka da je netko od oštećenika postavio imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete.

Tužilaštvo je tražilo i određivanje pritvora, no sud to nije prihvatio. Propast Credo banke i kazneni postupak koji je uslijedio, posebno su neugodni za Šimu Luketina i njegovu suprugu Jadranku. Luketin je, naime, ušao u Nadzorni odbor Hajduka i dobio funkciju potpredsjednika svega koji dan prije no što je HNB oduzeo Credo banci dozvolu za rad. A baš se pazilo da u Odbor uđu ljudi neokaljanog obraza i dokazanih sposobnosti...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.