"Vrijeme je za otpor": Sindikati i udruge pozvali na generalni štrajk prosvjedom u Zagrebu

Ilustracija: FAH

UZ PAROLE  "Kapital napada", "Tvornice radnicima" i "Vrijeme je za otpor" u nedjelju, na Međunarodni praznik rada, prosvjednu povorku središtem Zagreba organiziralo je nekoliko sindikata i udruga civilnog društva, koji su pozvali građane na generalni štrajk zbog ugrožavanja radničkih prava i epidemije siromaštva u Hrvatskoj.

Pozvat ćemo na generalni štrajk - da svi radnici ove zemlje stanu rame uz rame, bez podjela, partikularnih interesa, jer se samo jedinstveni možemo izboriti za svoja prava,  poručio je Dražen Mrkonjić (Radnička fronta) ispred Radničkog doma u Zagrebu odakle je povorka krenula prema Kegliću, gdje je nekada bila tvornica Kamensko.

Uz Radničku frontu, u prosvjedu sudjeluju sindikati Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Zagreb Pride i Ženska mreža Hrvatske, a tijekom prosvjeda će upozoriti na pad životnog standarda,  gubitak radnih mjesta i nezaustavljivo društveno raslojavanje u Hrvatskoj.

Putem će se zaustaviti ispred  Ine, HEP-a, nekadašnje Tvornice duhana Zagreb, HZZO-a, a prosvjed završava na Trgu dr. Franje Tuđmana (Kegliću) gdje će govore održati sindikalisti i aktivisti.

Protiv privatizacije strateških kompanija

"Ina i HEP odabrani su kao strateške tvrtke koje nikako ne bi smjele biti privatizirane, Tvornica duhana Zagreb i Kamensko kao zoran rezultat privatizacije, jer tih tvornica više nema. Zaustavljanjem ispred HZZO-a upozorit ćemo da je u Hrvatskoj ugrožen koncept javnog zdravstva i da će građani, kako sada stvari stoje, ostati bez osnovne zdravstvene zaštite i prava na liječenje. Na kraju će se obrazovati i liječiti samo oni koji to mogu platiti. Zato danas po tim punktovima nastojimo odaslati poruku što se to konkretno radi i kuda sve to ide", rekao je Mrkonjić novinarima uoči prosvjeda.


"Krajnje je vrijeme da se građani izbore za svoja prava koja im pripadaju kao ljudima i radnicima. Radničko dostojanstvo praktički više ne postoji. Moramo nešto poduzeti", poručio je.

Iako se u Zagrebu danas održavaju još dva sindikalna okupljanja,  Antun Pilić iz Sindikata novinara objasnio je da su se i novinari pridružili toj  povorci kako bi upozorili da je "razina rušenja radničkih prava već dosegnula tolike razmjere da se 1. svibnja više ne može obilježiti rutinskom proslavom".

Pilić: Prava radnika ugrožena

Svakim danom smo svjedoci daljnjeg ugrožavanja prava radnika, koji su u nemilosti politike, tajkuna i pravosuđa, rekao je Pilić. I on je radnike pozvao na pobunu i prosvjed za zaštitu stečenih prava poput osmosatnog radnog vremena, izborenog radničkim pokretom prije više od 100 godina.  

"Za ta se prava  ginulo. Radnici i danas moraju biti svjesni da borbu za prava moraju sami povesti, a sindikati ih mogu samo organizirati Onoliko koliko ćemo biti spremni na pobunu i prosvjed, toliko će ta prava biti zaštićena. Ona nam nisu dana jednom zauvijek. Svako pravo koje je jednom izboreno može biti ugroženo. Naknade se praktički već i ne plaćaju a svaka neisplaćena plaća i naknada zapravo je krađa. To treba jasno reći - ne dajmo da nas kradu", poručio je Pilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.