Vučić podivljao na presici: Kriminalac ti tata!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon jučerašnjih masovnih prosvjeda koji su organizirani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu najavio je izvanredno obraćanje javnosti danas za 10 sati. No u svom se jutrošnjem govoru nijednom nije osvrnuo na prosvjedne skupove, već je većinu vremena govorio o Kosovu i nešto manje o poplavama u Srbiji. 

"Mnogo godina unazad pokušavam da na svaki način sačuvamo mir, stabilnost i da ekonomski napredujemo. Naša zemlja je dala sve da tako i bude. Volio to netko čuti ili ne, to su činjenice i podaci. Koliko god se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner, mi smo na europskom putu, ali nas nikad nisu tako gledali. Ako nismo postupili po njihovom zahtjevu bezuvjetno i bespogovorno, bili smo krivci. Izlaza, prosto vidite, više nemamo. Od početka godine nijedan Albanac nije upućen", rekao je Vučić, a prenosi Nova.rs.

"Kurti kreira kriminalnu situaciju"

Vučić je rekao i da se "Kancelarija za KiM dočepala dokumenta EULEX-a". "Znate što tu piše? Pa ništa. Ispisali su nam što piše u četiri članka tzv. prištinskih zakona i pojma nemaju. Ispoštovali birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe", rekao je Vučić, a zatim između ostalog dodao:

"Uhitili su Spasića i Vlaškovića zbog tobožnjeg napada na novinare. Pogledajte što oni rade -Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti. Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju s 1 posto u Leposaviću. Dovedu bulumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude."

"Kurti, tata ti kriminalac"

"I onda nam kažu 'nemojte se miješati, EULEX prati'. Što pratite, lažovi jedni?! Jedino što hoćete pratiti je kako da Srbi budu protjerani", rekao je Vučić. Kaže i da u posljednjih pet dana trpi velike pritiske zbog hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriju Srbije.

Povodom nedavnog uhićenja Miluna Milenkovića Luneta na sjeveru Kosova Vučić navodi da premijer Kosova Albin Kurti i ministar unutarnjih poslova Dželjaj Svećlja kažu da je "kriminalac". "Kriminalac ti tata! I tebi, Kurti, i tebi, Svećlja. Sram vas bilo", poručio je Vučić.

"Što se naših odluka tiče, donosit ćemo ih sami, nećemo se konzultirati ni s kim. Jedino ćemo poštovati ono što sam obećao NATO-u. Prema bilo kome drugom nikakvih obveza nemamo. Što se tiče dijaloga, potpuno je besmislen. Dok ne nauče razgovarati, oni nek razgovaraju", rekao je Vučić.

O poplavama: Ja se bavim Kosovom i Metohijom

Zatim se osvrnuo na problem s poplavama u Srbiji. "Zahtijevam od vlade odgovorniji i marljiviji pristup rješavanju problema. 2014. godine smo u gotovo 70 općina imali poplave, 63 sam tada obišao. I to nije da odete na 10 minuta, idite, razgovarajte s ljudima, napravite timove. Nema što Blagojeviću da radiš u Beogradu i da sjediš, idi razgovaraj s ljudima. Svi na teren.

Od predsjednice vlade pa do svih ostalih. To je moj zahtjev, nije moja molba. A molba je, koliko je moguće, prije svega Ministarstvu financija da izađe s većim naplatama za ljude koji su preživjeli štetu. Da se izdvoji novac, da se saniraju štete, da ljudi vide da ste s njima. Obići ću i ja nekoliko općina, ali to morate vi raditi, ja se moram baviti Kosovom i Metohijom", rekao je Vučić.