Vulkanska prašina: Britanci ublažili pravila za zatvaranje zračnoga prometa

VELIKA Britanija je donijela odluku o ublažavanju pravila za zrakoplovne letove koje ugrožava vulkanski pepeo. Prema novim pravilima, koja su zajednički izglasale zrakoplovne kompanije, uprave zračnih luka i proizvođači zrakoplova, povisila se dopuštena granica koncentracije vulkanskoga pepela kroz koji zrakoplovi mogu sigurno letjeti.

U skladu s novim pravilima, zrakoplovi će letjeti kroz oblake vulkanske prašine koji sadrže do 0,004 grama prašine na kubni metar zraka. Prije današnje odluke je ta granica iznosila 0,002 grama prašine na kubni metar zraka.

Ipak, nova pravila od zrakoplovnih prijevoznika traže prethodne dozvole za let od proizvođača zrakoplova i zrakoplovnih motora koji jedini mogu odlučiti kroz koju gustoću prašine pojedini tipovi motora mogu letjeti, objavio je izvršni direktor civilnih zrakoplovnih službi Velike Britanije Andrew Hain. Vlasti su se za izmjenu pravila odlučile zbog oštrih kritika predstavnika zrakoplovnih kompanija na otkazivanje letova zbog vulkanskoga pepela koji je izazvao zatvaranje zračnoga prometa u Velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.