WHO o TPP-u: Možete li podnijeti cijenu od 1,000 dolara po tableti za liječenje hepatitisa C?

Screenshot: YouTube

VELIKI trgovinski sporazum između 12 nacija Pacifičkog prstena bi mogao ograničiti dostupnost pristupačnih lijekova, rekla je danas čelnica Svjetske zdravstvene organizacije uključujući se u raspravu o posljedicama daljnje globalizacije svjetskih tržišta.

Margaret Chan je na konferenciji za novinare rekla da postoje "neke izrazito ozbiljne brige" oko Transpacifičkog partnerstva koje još uvijek moraju ratificirati potencijalne članice.

"Ako ovi sporazumi otvore trgovinu, ali zatvore vrata pristupačnim lijekovima mi se moramo pitati: je li ovo uopće napredak?" rekla je Chan u Ženevi.

Sporazum uživa podršku Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Australije uz argument da će on srušiti prepreke trgovini i postaviti zajedničke standarde na golemom tržištu koje predstavlja 40 posto svjetske ekonomije.

No, druga tijela, uključujući lidere u 18 milijardi dolara vrijednoj indijskoj farmaceutskoj industriji, kažu da sporazum vodi zaštiti patenata moćnih kompanija unutar područja, na štetu proizvođača generičkih lijekova drugdje.

> Indija odbacila ključni patent, umanjila cijenu lijeka za hepatitis C tisuću puta

"Možete li podnijeti cijenu od 1,000 dolara po tableti za liječenje hepatitisa C?" pitala je Chan publiku koju su sačinjavali stručnjaci s područja zdravstva, akademici i diplomati. "Ako ne spustimo ove cijene ostavit ćemo iza sebe mnogo milijuna ljudi".

"Ekonomska moć se spremno pretače u političku"


Chan je rekla da WHO nema primjedbi na pravo privatnog sektora da uživa pošten profit, ali da je zabrinuta zbog utjecaja kompanija na nacionalne politike o zdravlju.

"Ja sam zabrinuta zbog uplitanja moćnih ekonomskih operativaca u nove ciljeve za alkohol, duhan i druge neprenosive bolesti, uključujući one povezane s prehranom. Ekonomska moć se spremno pretače u političku".

Čelnica kaže da je važno pronaći pravu ravnotežu između poticanja inovacija i održavanja pristupačnih cijena za lijekove, podsjetivši na nedavna "astronomska" podizanja cijena.

> Najomraženiji čovjek na svijetu: Povećao cijenu lijeka protiv AIDS-a za 5,000%

Nakon što je objavljen tekst sporazuma zabrinutost oko detalja izražava rastući broj sindikata, američkih zastupnika i drugih interesnih grupa što sugerira da će put prema ratifikaciji biti težak i u Sjedinjenim Državama, piše Trust

SAD i EU vode odvojene pregovore o Transatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) čiji sadržaj još nije objavljen, a brojni komentatori drže da se neće značajno razlikovati od TPP-a. 

> Tri milijuna Europljana potpisalo peticiju protiv TTIP-a

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.