KORONAVIRUS

WTO: Rast trgovine uslugama oslabio zbog koronavirusa

Foto: EPA

RAST globalne trgovine uslugama oslabio je početkom 2020. godine jer je epidemija koronavirusa utjecala na globalno gospodarstvo, posebice na zračna putovanja i kontejnerski prijevoz tereta, priopćila je jučer Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Pokazatelj trgovine uslugama pao je na 96,8 bodova s 98,4 boda, zabilježenih u rujnu prošle godine. Rezultati niži od 100 ukazuju na rast trgovine ispod prosječnog trenda.

WTO napominje da nova brojka ne obuhvaća u potpunosti gospodarski utjecaj novog koronavirusa te da bi indeks u idućim mjesecima mogao dodatno pasti.

Najveći pad u prijevozu putnika i kontejnerskom prijevozu tereta

Najveći pad zabilježen je u prijevozu putnika i kontejnerskom prijevozu tereta, a slabiji su od prosječnog trenda i sektori financijskih i IT usluga. U građevinskom sektoru kretanja su više-manje nepromijenjena.

Rast svjetske trgovine uslugama kontinuirano je padao tijekom 2019. godine, s 4,7 posto u prvom tromjesečju na 2,8 posto u trećem tromjesečju, navodi WTO.

U razdoblju od srpnja do rujna globalna robna trgovina pala je 0,2 posto na godišnjoj razini, priopćio je WTO u veljači.

Barometar trgovine uslugama

WTO-ov barometar trgovine uslugama sastavljen je od podataka o indeksima menadžera nabave, financijskim transakcijama, informatičkim uslugama, putničkim letovima, kontejnerskom prijevozu i građevinskim dozvolama.

Cilj mu je identificirati promjene u trendu i mjeriti zamah u rastu globalne trgovine, a ne pružati konkretne kratkoročne prognoze.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.