Za njih kažu da su Hrvatska gastroenterološka reprezentacija: "Pacijenti nas cijene"

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Poliklinika Arista 

JEDAN od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj je karcinom. Istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 2024. godini pokazalo je da su među učestalim bolestima s visokom stopom smrtnosti karcinom kolona i rektuma te ciroza jetre. 

Naime, jetra je takozvana tvornica organizma jer čisti organizam od štetnih tvari pa su redovita kontrola i pregled ključni za očuvanje zdravlja i života. Jetra je centralni organ ljudskog metabolizma, a služi i kao filtar svih neželjenih toksina koji dospiju u tijelo. 

Problem je što akutne i kronične bolesti jetre često ne odaju gotovo nikakve simptome pa se pacijenti kasno odluče na reakciju, a i preventivne preglede. 

Upravo po preventivnim pregledima, prema istraživanjima Eurostata, Hrvatska je na dnu ljestvice u Europskoj uniji, što dodatno utječe na učestalost bolesti. 

Alarmantni podaci u Hrvatskoj 

Eurostat je protekle godine objavio pregled stanja i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju, a pokazalo se da je očekivani životni vijek Hrvata gotovo tri godine kraći od prosjeka EU. 

Foto: Shutterstock

Kao vodeći razlog za ovakav rezultat navode se rizični čimbenici, a među prvima je pušenje. Čak 22 posto Hrvata redovito konzumira duhanske proizvode, dok je u EU 18 posto pušača. Kao drugi vodeći uzrok nastanka karcinoma i bolesti navodi se nezdrava prehrana. Prema indeksu pretilosti, Hrvatska je u samom vrhu Europske unije. 

S obzirom na te rezultate, gastroenterološki pregledi trebali bi postati redoviti u Hrvatskoj. Gastroenterolozi ističu da su sve češći funkcijski poremećaji probavnog sustava koji u značajnoj mjeri utječu na kvalitetu svakodnevnog života, odnosno zdravlje probave. 

Upoznajte Hrvatsku reprezentaciju gastroenteroloških stručnjaka

Simptomi poput mučnine, bolova u trbuhu, napuhnutosti, pojačanih vjetrova, žgaravice, umora i svrbeži kože mogu biti znak funkcijskog probavnog poremećaja, ali i teže organske bolesti te zahtijevaju adekvatnu dijagnostičku obradu i pregled gastroenterologa.

Savjet gastroenterologa trebaju potražiti oni kod kojih postoji pozitivna obiteljska anamneza na tumore crijeva ili druge genetske bolesti probavnog sustava kako bi se na vrijeme otkrili tumori probavnog sustava, od kojih je tumor debelog crijeva najčešći. 

U Zagrebu djeluje specijalizirana Poliklinika Arista, koja se bavi suvremenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima iz gastroenterologije, pedijatrije i interne medicine. Osnovana je 2015. godine, a danas je opremljena najsuvremenijom tehnologijom za dijagnostiku i liječenje gastroenteroloških bolesti.

 

"Poliklinika Arista nastala je iz želje da pacijentu u neposrednijem pristupu posvetimo pažnju i na vrijeme uočimo probleme pacijenata koji možda nisu nužno životno ugrožavajući, ali znatno utječu na kvalitetu života. To su mučnina, opstipacija, promjene u konzistenciji stolice, pa i gubitak kilaže", rekao je Tonći Božin, specijalist gastroenterologije. 

Kao glavnu prednost poliklinike Arista Božin ističe ambijent koji je u potpunosti orijentiran na pacijenta, što znači da je primarni cilj da se svaki pacijent osjeća ugodno prilikom pregleda. Povjerenje kao ključ rada ove poliklinike djeluje i među samim liječnicima. 

"Mi se jako dugo poznajemo i skupa smo i počeli i završili specijalizacije. Ako netko od nas zapne u nečemu ili nije siguran, pruža se maksimalna podrška", istaknuo je Dejan Bakula, specijalist gastroenterologije. 

Vrhunska tehnologija i usluga 

Osim povjerenja, u poliklinici Arista pacijent može dobiti i potpunu uslugu pa ne mora odlaziti u bolnicu jer se svi zahvati vezani uz gastroenterologiju mogu obaviti unutar poliklinike. Preventivne preglede u poliklinici Arista obavlja vrsni medicinski tim na čelu sa specijalistima gastroenterologije Tonćijem Božinom, Dejanom Bakulom i Dinkom Bekićem. Riječ je o mladim, ali već potvrđenim liječnicima koji su se usavršavali na vrhunskim hrvatskim i međunarodnim institucijama. 

Osim toga, u poliklinici se nude i usluge koje se rijetko obavljaju u privatnoj praksi, poput elastografije jetre. 

Foto: Promo

Postoji više vrsta elastografije, a današnji moderni ultrazvučni aparati koriste neki vid takozvane Shear wave (SWE) elastografije. Ona pomaže da se prilikom ultrazvučnog pregleda jetre nađe prozor u kojem se može odmah odrediti tvrdoća jetre. Vrijednost tvrdoće izražava se u kilopaskalima (kPa), a što je ta vrijednost veća, organ je tvrđi, odnosno veći je stupanj oštećenja jetre. Važno je znati da je za pacijenta ovakav pregled bezbolan i jednostavan.

No nisu svi gastroenterološki pregledi bezbolni i ugodni pa ih zbog toga mnogi izbjegavaju. To se posebno odnosi na invazivne preglede unutrašnjosti probavne cijevi poput gastroskopije i kolonoskopije. Međutim, bez ovih pregleda često je vrlo teško potvrditi bolesti probavnog sustava. Smatrajući anesteziju civilizacijskim dosegom, uz odličan anesteziološki tim, na čelu sa specijalistima anesteziologije Petrom Martinovićem, Marijom Nikolićem, Mirelom Dobrić i Milanom Jelisavac, doktori Božin, Bakula i Bekić pacijentima omogućuju da i takvi pregledi prođu bez boli i nelagode.

Foto: Promo
S lijeva na desno: specijalist gastroenterologije Dejan Bakula, dr. med., specijalist gastroenterologije dr. sc. Tonći Božin, dr. med., specijalist gastroenterologije Dinko Bekić, dr. med. 

 

Poliklinika Arista opremljena je dvama novim ultrazvučnim uređajima Mindray Resona I9, koji raspolažu tehnologijama 2D-SWE i point-SWE elastografije. Ovakvi uređaji omogućuju da se već na ultrazvučnom pregledu abdomena odredi tvrdoća jetre te da se tako potvrdi ili isključi postojanje bilo kakvih oštećenja. 

Gastroenterološki tim poliklinike Arista sastoji se od stručnjaka koji nisu educirani samo za rutinske endoskopske preglede već i za provođenje endoskopskih postupaka otklanjanja neželjenih tvorbi iz debelog crijeva i želuca. Tumori probavnog sustava nastaju upravo iz takvih tvorbi pa njihovo pravovremeno otklanjanje prevenira razvoj tumora i potrebu za kirurškim i onkološkim postupcima. 

Polipektomija, postupak otklanjanja polipa probavnog sustava, podrazumijeva korištenje sofisticirane endoskopske opreme kojom se ponose u poliklinici Arista. Procedure najčešće traju kratko, a pacijent već isti dan odlazi kući izliječen. 

Posjet stručnim liječnicima uz novu tehnologiju može spasiti život, posebice ako se reagira na vrijeme. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Poliklinika Arista u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.