Zadar uvodi rigorozne mjere zbog koronavirusa, ništa nisu pitali Nacionalni stožer

Screenshot: Diadora TV

ZADARSKI stožer civilne zaštite donio je slične mjere koje je predlagao zagrebački, no nije tražio dozvolu Nacionalnog stožera. Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu istaknuo je da oni u ovom trenutku preporuke kakve je izdao Stožer civilne zaštite Zadarske županije ne odobravaju. Isto tako nisu odobrili ni mjere koje je predlagao zagrebački stožer. Još neodobrene mjere, podsjetimo, uključuju ograničenje rada trgovina i obustavu rada ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, teretana, sportskih i rekreacijskih centara i klubova.

“Ako odluka županijskih ili lokalnih stožera nije u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, mi to ne odobravamo”, kazao je ravnatelj Stožera civilne zaštite RH Damir Trut na upit treba li Nacionalni stožer odobriti sve ono što predlože određeni grad ili županija.

Načelnik zadarskog stožera Šime Vicković: Nemoguće je sve to skupa kontrolirati i mi na ovaj način pokušavamo zaštititi stanovništvo

Načelnik zadarskog stožera Šime Vicković, koji je skoro pa kopirao odluku Pavla Kalinića iz Zagreba, kazao je da je Stožer to učinio jednoglasno, na preporuku struke. 

“Grad Zagreb je tražio suglasnost, a mi nismo. Odluka je donesena jednoglasno i to na preporuku struke. Mi smo struku poslušali i želimo zaštititi stanovništvo. Vidite i sami da na području županije sada imamo više turista nego u 8. mjesecu, koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđen koronavirus. Nemoguće je sve to skupa kontrolirati i mi na ovaj način pokušavamo zaštititi stanovništvo", rekao je Vicković za portal Zadar News.

Vicković smatra da će slične odluke uskoro donijeti i Šibenik i Split

Dodao je i kako će Šibenik, Split i ostali gradovi kroz nekoliko dana donijeti identičnu odluku. Kazao je i da poziva Nacionalni stožer civilne zaštite da poništi odluku zadarskog stožera ako to želi.

“Neka Nacionalni stožer poništi našu odluku ako smatraju da ona nije dobra. Mi smatramo da je odluka na mjestu i prije svega smo se savjetovali sa strukom i temeljem jednoglasne odluke struke smo istu i donijeli”,  kazao je Vicković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.