Zadarska bolnica pacijenticu ovisnu o kisiku otpustila bez liječnika i boce kisika

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

OPĆA bolnica Zadar provodi internu istragu u slučaju 61-godišnje pacijentice koja je ovisna o krevetu i mora primati kisik, a koja je nakon hospitalizacije otpuštena i sanitetskim vozilom poslana kući bez boce kisika, piše Slobodna Dalmacija.

Njezin suprug kaže da je žena 20 minuta provela bez kisika, boreći se za život. "To je ostavilo posljedice s kojima ćemo još morati naučiti živjeti", rekao je muškarac koji tvrdi da je dan prije incidenta u bolnici nedostajalo liječnika.

Suprug: Rekli su da ju vozim sam

"Kad sam stigao do nje, nakon što su je pregledali, bila je toliko crvena da sam se šokirao. Prišao sam bliže i shvatio da boca s kisikom uopće nije bila prikačena", nastavlja suprug. "Odmah sam to napomenuo medicinskoj sestri koja mi je odbrusila da ne može ona na sve paziti i da je to uvijek problem s tim cijevima za kisik jer često ispadaju."

Nakon toga, kaže, predloženo mu je da je odveze kući. "Kako da ja ženu s teškim oblikom kronične opstruktivne plućne bolesti, koja mora ležati s bocama kisika, stavim u svoj mali auto i vozim do kuće?! Rekao sam da ne dolazi u obzir i da je izvole dovesti kolima s liječnikom. Kad smo sve dogovorili, otišao sam kući kako bih ih sačekao i smjestio u krevet. I tad je počela drama", priča suprug.

"Vozač je bio u šoku"

"Sanitetskom vozilu treba 20 minuta do našeg stana, a ja sam nakon deset minuta od kad su krenuli nazvao vozača da provjerim kakvo je stanje i na kojoj razini joj je kisik. S druge sam strane začuo muk. I onda pitanje: "Koji kisik?". Pokušavao sam ostati pribran, ali u tom su mi se trenu odsjekle noge", rekao je.

Suprug kaže da se vozač sanitetskog vozila htio vratiti u bolnicu, no on mu je rekao da će ga čekati pred zgradom s bocom kisika. Do stana su je, kaže, pomogli prenijeti susjedi. Rekao je i da je vozač bio toliko u šoku da je sjedio neko vrijeme sam, sa strane, i pokušavao doći sebi. "Vikao je - 'ubio sam je, što su mi napravili'", prisjeća se suprug.

Suprug kaže da je nazvao bolnicu no od njih nije dobio očekivanu ispriku, a Slobodna Dalmacija poslala je zadarskoj bolnici upit o incidentu.

Odgovor bolnice

"Nalog za sanitetski prijevoz mogu dobiti samo osigurane osobe. Dispečer saniteta zaprima nalog za sanitetski prijevoz od zdravstvene ustanove, obiteljskog liječnika i slično. Na nalogu za sanitetski prijevoz mora biti upisano ime i prezime pacijenta, adresa, dijagnoza pacijenta i specifičnosti prijevoza (ležeći pacijent ili sjedeći pacijent).

U slučaju potrebe za pratnjom medicinske sestre i kisika u vozilu, zdravstvena ustanova koja izdaje nalog za sanitetski prijevoz, mora obavezno staviti u napomenu da postoji potreba za kisikom (količina kisika u litrama koja je potrebna pacijentu), i pratnja medicinske sestre. Nalog za sanitetski prijevoz spomenute pacijentice, bez napomene, dobili smo 22. listopada od Opće bolnice", odgovorila je ravnateljica Ivana Šimić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.