Zagreb u ruševinama, nema lijekova, oni seru o stadionu

Foto: GKN Dinamo

ZAGREB je 22. ožujka prošle godine pogodio težak potres, najsnažniji u više od stoljeća, koji je iza sebe ostavio devastiran Donji grad, kao i niz zagrebačkih perifernih naselja. Obnova nije započela ni godinu dana kasnije.

Zagreb gubi oko 50 posto vode koju građanima pokušava distribuirati vodovodnom mrežom, koja se nije detaljnije obnavljala još od Austro-Ugarske, a postoje i dijelovi glavnog grada Hrvatske koji u 21. stoljeću nemaju pristup javnom vodovodu i kanalizaciji.

Zagreb već godinama nije doživio produženje tramvajske pruge, a u gradu i općenito vlada prometni zastoj i/ili kaos koji se tijekom dva desetljeća Bandićeve vladavine samo pogoršavao.

Što muči Zagreb i Hrvatsku?

Zagrebom je zbog potresa i pandemije zavladala teška atmosfera, mnogi ljudi su živčani, zabrinuti zbog budućnosti, usamljeni, izolirani.

Zagreb je moguće pred financijskim kolapsom - prošle godine je akumulirani gubitak gradske blagajne bio milijardu i 300 milijuna kuna, a koliko će biti ove godine još se ne zna, no s obzirom na posljedice pandemije i potresa, vjerojatno će biti još veći.

Konačni početak obnove, vodovod, promet, općenarodna depresija i gradske financije samo su pet velikih i važnih tema od mnogih koje bi trebale dominirati predizbornom kampanjom za izbore za gradonačelnika Zagreba. No ako je vjerovati dijelu gradonačelničkih kandidata, napose s desnice, ključna tema ovih zagrebačkih izbora je - stadion!

Sve to se događa i u širem nacionalnom kontekstu, u kojem se ovih dana bavimo činjenicom da onkološki bolesnici zbog spora vlade i veledrogerija ne dobivaju na vrijeme lijekove o kojima im ovisi život, raspadom socijalnog sustava koji je u konačnici rezultirao tragičnom smrću dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll, problemima s cijepljenjem itd.

No sve to je sporedno, najvažniji je - stadion!

Forsiranje teme novog stadiona u kampanji je najgora bandićevština

U vezi sa stadionom kandidat Domovinskog pokreta (DP) Miroslav Škoro drži posebnu presicu na Maksimiru, stadion je izlika donedavno neovisnom kandidatu za gradonačelnika Ottu Bariću da se pridruži timu Bandićeve nasljednice Jelene Pavičević Vukičević, oko stadiona se svađaju DP i Mostov kandidat Zvonimir Troskot, stadion obećava i HDZ-ov kandidat Davor Filipović itd. Oni stalno nešto, da prostite, seru o tom stadionu.

Nema sumnje da je Dinamov stadij ruglo Zagreba i da je jedna od legitimnih i relevantnih tema u predizbornoj kampanji, no gurati ga kao top temu prvih zagrebačkih postbandićevskih izbora znači držati cijeli grad i dalje u močvari bandićevštine. 

Predizborna priča o stadionu tipična je Bandićeva patka, kakvom se služio pred svake lokalne izbore, obećavajući spektakularne građevinske projekte koji kasnije uopće ne bi bili realizirani ili bi to bilo učinjeno po višestruko većoj cijeni od prvotno predviđene i uz brojne odgode. Forsiranje stadiona predstavlja nastavak politike kruha i igara koja je Zagreb i dovela do rasula u kojem se nalazi, a inzistiranje na toj temi kao ključnoj sugerira da se želi nastaviti u Bandićevom stilu, umjesto da se nudi korjenita promjena u načinu upravljanja gradom.

Zagrebu treba gradonačelnik koji će korjenito promijeniti upravljanje gradom

Zagrebu je sada potreban gradonačelnik (ili gradonačelnica) koji će znati prepoznati prioritete, a stadion to po svim objektivnim i brojnim subjektivnim kriterijima jednostavno nije. Zagreb treba potpunu revitalizaciju, u okviru koje će na red u jednom trenutku doći i taj famozni stadion, ali on ne smije postati središnja tema cijele predizborne kampanje. Tko na tome inzistira, pokazuje zavidnu količinu političke bešćutnosti, ali i gluposti jer teško je povjerovati da će itko u Zagrebu svoj glas bilo kojem kandidatu dati samo zbog njegovih obećanja oko stadiona.

Stoga forsiranje stadiona kao najvažnije teme, iako iritira, i pomaže glasačima da odluče tko im doista želi poboljšati život u Zagrebu, a tko im želi samo omogućiti da se, ako su nogometni fanovi, povremeno razvesele na novom Dinamovom stadionu nakon čega se moraju vratiti svakodnevnoj mizeriji života u ovakvom razrušenom i potištenom Zagrebu.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.