UHLJEBISTAN

Zagrebačka groblja imaju hrpu šefova. Otkrivamo njihove plaće

Foto: 123rf, index

ZAGREBAČKI Holding ima oko pet tisuća zaposlenih i jedna je od najpoželjnijih firmi u Hrvatskoj za uhljebljivanje. Broj zaposlenih prošle godine im je pao za gotovo četiri tisuće. Naravno, ne zbog toga što je netko dobio otkaz, nego zato što su ZET i Zagrebački velesajam izdvojeni iz Holdinga.

Kako u toj ogromnog firmi stvari funkcioniraju najbolje se vidi kada se spustimo na razinu neke od podružnica. Tako je krajem rujna ove godine Uprava Zagrebačkog holdinga donijela odluku o utvrđivanju novih koeficijenata u podružnici Gradska groblja, na temelju kojih se obračunava plaća raznim rukovoditeljima - od pomoćnika voditelja podružnice do koordinatora poslova.

Groblja zapošljavaju 270 ljudi

Podružnica Gradska groblja koja zapošljava oko 270 ljudi, kada se pogleda struktura rukovoditeljskih pozicija, više podsjeća na multinacionalnu korporaciju koja radi na više kontinenata, nego na firmu koja se bavi šišanjem živice oko grobova i ukapanjem pokojnika.

Prema novoj odluci Gradska groblja imaju tri pomoćnika voditelja podružnice. Oni imaju koeficijent od 5,40. Kada to pomnožimo s osnovicom plaće za zaposlenike Zagrebačkog Holdinga, koja iznosi 2.886.87 bruto, dolazimo do iznosa bruto plaće od 15.578 kuna, što je neto iznos od preko 10 tisuća kuna. Trošak poslodavca na ovoj plaći iznosi preko 18 tisuća kuna, tako da tri zamjenika voditelja podružnice mjesečno koštaju oko 55 tisuća kuna mjesečno ili 660 tisuća kuna godišnje.

Nešto niži koeficijent, od 4,90, imaju radna mjesta “Rukovoditelj službe” na kojem je predviđeno pet osoba i “Rukovoditelj službe - korporativne funkcije” - tri osobe. Njihova bruto plaće iznosi oko 14.135 kuna. To je plaća između devet i 10 tisuća kuna, ovisno o tome ima li rukovoditelj djece ili ne, a ukupni trošak poslodavca iznosi oko 16.500 kuna. To znači da osam rukovoditelja s ovim koeficijentom mjesečno koštaju 132 tisuće kuna, ili preko 1,5 milijuna godišnje.

Slijede radna mjesta “Rukovoditelj odjela” kojih ima 10 i “Rukovoditelj odjela - korporativne funkcije” kojih ima šest a imaju koeficijent  4,10. To je bruto plaća od 11.827 kuna. Neto se kreće oko osam tisuća kuna, a ukupni trošak poslodavca iznosi 13.800 kuna. Tih 16 ljudi poslodavca mjesečno koštaju oko 220 tisuća kuna mjesečno, odnosno 2,6 milijuna kuna godišnje.

Koeficijent od 4,5 ima radno mjesto koje se zove “Koordinator poslova 2” na kojem su predviđene dvije osobe. Njihova bruto plaća je oko 13 tisuća kuna, što znači da je neto plaća između 8500 i 9000 kuna. Ukupni trošak poslodavca je oko 15.200 kuna, što znači da je mjesečni trošak za te dvije osobe 30.400 kuna ili oko 365 tisuća godišnje.

Na radnom mjestu “Koordinator poslova 1” također su predviđena dva zaposlenika, s koeficijentom od 4,30. To je bruto plaća od 12.400 kuna. Neto plaća iznosi oko 8000 do 8500 kuna, a ukupni trošak poslodavca 14.500 kuna. To znači da dva zaposlenika na ovoj poziciji mjesečno koštaju 29 tisuća kuna, ili 248 tisuća kuna godišnje.

U rujnu drastično poskupjela smrt

Kako je objavljeno sredinom rujna, Zagreb je drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova. 

Iako su se cijene nekih usluga utrostručile, iz Gradskih groblja Zagreb tvrde da su među jeftinijima u Europi. Zaboravili su, doduše, pripomenuti da su i plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi.

Kakve su nove cijene?

900 kuna više košta ispraćaj pokojnika, 100 kuna više treba izdvojiti za godišnju naknadu za održavanje groba, sve to prema novom cjeniku Gradskih groblja koji vrijedi sredine rujna.

Cijena grobnih mjesta ostala je ista. Zasad.

Tada je objavljeno i kako su cijene morali dići jer posluju u minusu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.