Zagrebačke firme kažnjene zbog dogovaranja cijena na javnom natječaju

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

ZAGREBAČKE firme Agrodalm, Agro-Vir i Diljexport su u postupcima javne nabave dogovarale cijene ponuda kako bi jednoj tvrtki omogućile dobivanje posla, utvrdila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. 

Agencija kaže da su na natječaju ustanove Dobrog doma Grada Zagreba za nabavu 14 grupa prehrambenih proizvoda za četiri godine usklađivale cijene radi utjecaja na ishod postupaka javne nabave i međusobnom podjelom pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi, prema pojedinim grupama nabave i godinama.

Iz Agencije su priopćili da su tvrtke tako narušile tržišno natjecanje u istim postupcima javne nabave, odnosno sklopile zabranjeni horizontalni sporazum, koji je za cilj imao sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja.

Poduzetnicima izrečene novčane kazne veće od dva milijuna kuna

Agencija je priopćila da je istim rješenjem utvrđeno da je poduzetnik Marino-Lučko d.o.o., sa sjedištem u Lučkom, naknadno pristupio navedenom zabranjenom sporazumu Agro-Vira, Agrodalma i Diljexporta, i međusobnom podjelom pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi s navedenim poduzetnicima, prema pojedinim grupama nabave i godinama. Imao je cilj da se unaprijed utvrđenom sudioniku sporazuma omogući sklapanje ugovora o javnoj nabavi na temelju okvirnog sporazuma, za određenu grupu nabave i godinu, u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. godine, čime je narušio tržišno natjecanje u predmetnim postupcima javne nabave, odnosno sklopio zabranjeni horizontalni sporazum koji je za cilj imao sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja, priopćeno je.

Navedenim poduzetnicima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od dva milijuna i 155.000 kuna.

Manipulacija postupcima javne nabave

Utvrđene su približno jednake ukupne ponude za sve četiri godine trajanja okvirnog sporazuma, približno jednake ponude za sklapanje pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi, potpuno identične ponude različitih ponuditelja unutar iste grupe proizvoda, nerealno iskazane ponude istog ponuditelja za pojedinačne godine i podjelu izvršavanja ugovora o javnoj nabavi. "Indikativne činjenice i okolnosti o postojanju predmetnog zabranjenog sporazuma potkrijepljene su materijalnim dokazima prikupljenim tijekom nenajavljenih pretraga poslovnih prostorija Agrodalma i Diljexporta", stoji u priopćenju Agencije.

Karteli su tajni horizontalni sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika, a cilj im je narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata preko međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, podjele tržišta i kupaca. Karteli su najteži oblici ograničavanja tržišnog natjecanja.

"Dakle, riječ je o manipulaciji postupcima javne nabave 14 grupa prehrambenih proizvoda, temeljem zabranjenog sporazuma između tržišnih konkurenata o cijenama koje će ponuditi u okviru tih postupaka i o podjeli ugovora o javnoj nabavi, prema pojedinim grupama nabave i godinama", izvijestila je Agencija.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.