KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zagrebački aerodrom zatražio prioritetno cijepljenje svojih radnika. Odobreno im je

Foto: Borna Filić/PIXSELL

ZRAČNA luka u Zagrebu cijepi djelatnike. Neki od njih, tvrdi se u mailu koji smo dobili, rade na administrativnim poslovima i daleko su od toga da budu kategorizirani kao ugrožene skupine. Otkud im uopće cjepivo?

Od Uprave zagrebačkog aerodroma pokušali smo saznati jesu li ga nabavili sami, o svom trošku, ili je ono stiglo iz Ministarstva zdravstva, od količina predviđenih za cijepljenje onih kojima je zaista potrebno.

Od šest pitanja odgovorili su na tek dva i pol. U nastavku teksta donosimo odgovore.

Dom zdravlja: Mi nemamo cjepiva

Ali prije toga valja reći da do objave ovog članka od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadležnog Ministarstva nismo dobili nikakve odgovore.

Prema našim informacijama, cjepivo je Pfizerovo i plan je da se pet tjedana zaredom cijepi pedesetak osoba. Ukupno bi to bilo 500 doza (2 puta po 250). Tu informaciju nam nijedna navedena institucija nije potvrdila, ali ni demantirala.

Cijepljenje djelatnika aerodroma obavlja ispostava Doma zdravlja u Velikoj Gorici. Razgovarali smo s voditeljicom Ljubicom Zrno. Pitali smo ju je li cjepivo njihovo.

"To cjepivo nije od Doma zdravlja, to znam sa sigurnošću jer mi ga nemamo, nemamo ništa. Ne znam čije je. Mi smo tu samo da cijepimo kad nas zovu. Cijepljenje je obavljeno kasno u petak", kazala nam je kratko.

Drugi aerodromi ne cijepe 

Cijepljenje djelatnika zračne luke nije praksa ni na splitskom ni na dubrovačkom aerodromu:

"Zračna luka Split ne organizira cijepljenje svojih zaposlenika, koji bi se svojom voljom željeli cijepiti protiv bolesti COVID-19", poručili su. Odnosno: "Zračna luka Dubrovnik nije organizirala cijepljenje radnika zaposlenih na administrativnim niti operativnim poslovima."

A sad evo obećane prepiske sa Zračnom lukom Zagreb

Odakle je cjepivo, na koji način je nabavljeno?

Međunarodna zračna luka Zagreb je početkom 2021. godine uputila dopis Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo sa zamolbom za osiguravanje prioritetnog cijepljenja za operativno osoblje zračne luke, koje je u izravnom kontaktu s putnicima i tako svakodnevno neposredno izloženo povećanom riziku zaraze koronavirusom.

Smatrate li da su ovime zakinute ugrožene skupine?

Nema odgovora.

Je li točno da se cijepljenje obavlja u salonu starog aerodroma i da ga obavljaju liječnici Doma zdravlja Velika Gorica? Zašto se cijepljenje ne obavlja u ambulanti?

Cijepljenje je organizirano u prostoru učionice Školskog centra MZLZ-a, koja se nalazi u starom putničkom terminalu, a prema odluci zdravstvenog osoblja, jer je navedeni prostor veće kvadrature i bolje mogućnosti prozračivanja svježim zrakom, u odnosu na prostor ambulante na novom putničkom terminalu.

Je li točno da Zračna luka cijepi radnike aerodroma zaposlene u administraciji? Jesu li oni mladi - koliki im je, otprilike, starosni prosjek?

Nema odgovora.

Koje cjepivo primaju?

Nema odgovora.

Koliko je radnika iz administracije dosad cijepljeno i koliko ih se planira cijepiti? Kakav je raspored?

Cijepljenje je provedeno za 56 prioritetnih zaposlenika, prvom dozom odobrenog cjepiva. Riječ je o kolegicama i kolegama koje rade na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljage i tereta, koji su u izravnom kontaktu s različitim korisnicima usluga zračne luke. Jedna od takvih usluga je i asistencija osobama/putnicima smanjene pokretljivosti, što onemogućava održavanje epidemiološke mjere preporučenog razmaka.

Smatramo potrebnim dodatno napomenuti da su kolegice i kolege koje rade na operativnim/prometnim poslovima zračne luke, neophodna karika svakodnevnog funkcioniranja prometa u zračnoj luci u svim segmentima organizacije prihvata i otpreme putničkih i teretnih zrakoplova (uključujući i one s humanitarnom pomoći), te sanitarnih, medicinskih letova. MZLZ Grupa ima ukupno 700 zaposlenika, većina od njih radi na operativnim poslovima i u izravnom su kontaktu s putnicima.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.